Polnjene mehiške tortilje – fajitas
Print Friendly, PDF & Email

Fajitas je mehiška sestavljena jed iz tortilij, popečene paprike in čebule, salse, prilog in mesnim ali / in zelenjavnim nadevom. V tem receptu je fajitas pripravljen iz mletega svinjskega mesa in zelenjave. Te jedi je vesel pravzaprav vsak gost, saj si jo pripravi in napolni po svojem okusu.

Pripomočki za polnjene mehiške tortilje – fajitas:

  • krožnik
  • nož
  • žlica
  • vilice
  • ribežen
  • desertna žlička
  • deska za rezanje
  • ponev za peko mesa
  • ponev za peko zelenjave
  • skodelice za serviranje
  • štedilnik

Sestavine za polnjene mehiške tortilje – fajitas

Za 4 osebe:

  • 12 malih mehiških tortilj 480 g (2 paketka po 6 tortilj)

Za mesni nadev:

  • 600 g mletega svinjskega mesa
  • 2 čebuli (200 g)
  • 5 strokov česna (20 g)
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 1 žlička pekoče mlete paprike
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička začimbne mešanice
  • poper po okusu
  • žlica olivnega olja

Za zelenjavni nadev:

  • 1 žlička masla
  • 1 rdeča paprika (200 g)
  • 1 zelena paprika (200 g)
  • 2 korenčka (200 g)
  • 100 g pora ali čebule
  • 1 čili (opcijsko)
  • 1 dl vode

Za priloge:

  • 280 g koruze (2 mali pločevinki)
  • 400 g rdečega kuhanega fižola
  • 150 g ribanega sira

Paradižnikov preliv:

  • 2 večja paradižnika (400 g) – naj bosta čim bolj mesnata
  • 1 vejica sveže bazilike ali ščepec suhe zmlete bazilike

Smetanov preliv:

  • 400 g kisle smetane
  • 40 g pora
  • 1/2 žličke mlete sladke (opcijsko pekoče) paprike
  • ščepec popra
  • ščepec soli

Postopek priprave za polnjene mehiške tortilje – fajitas:

Najprej pričnemo s pripravo stvari, ki lahko najbolj dolgo počakajo v hladilniku. To so priloge. V eno servirno posodico naribamo sir. V drugo posodico vsujemo iz pločevinke koruzo (pred tem jo odcedimo). V tretjo posodico pa nadevamo zmečkan rdeči fižol. Zmečkamo ga kar z vilico, saj ni potrebno, da iz njega naredimo gladko zmes, ampak ga samo sploščimo.

Nato nadaljujemo s pripravo paradižnikovega in smetanovega preliva. Paradižnikovega pripravimo tako, da čim bolj mesnate paradižnike narežemo čisto na drobno. Prav tako narežemo liste bazilike (ali dodamo sušeno baziliko) in premešamo.

Za smetanov preliv pa na drobno narežemo por, zmešamo v kislo smetano in dodamo mleto papriko, poper in sol.

Vse tri priloge in oba preliva postavimo v hladilnik.

Sedaj nam manjkata samo še mesni in zelenjavni nadev.

Za mesni nadev najprej na drobno narežemo čebulo in česen in ju na hitro prepražimo na žlici olivnega olja. Dodamo mleto meso, sladko papriko, pekočo papriko, poper, sol ter začimbno mešanico. Pražimo 20 minut na srednji temperaturi, da ves sok iz mesa povre, da se meso rahlo zapeče in se okusi dobro povežejo.

Med praženjem mesa za zelenjavni nadev na poljubne drobne trakove narežemo korenček, papriki, por ali čebulo in če želimo pikantno, še čili.


Vse damo v ponev za peko in dodamo žličko masla ter 1 dl vode. Voda bo med praženjem izparela, zelenjavo pa bo lepo zmehčala. Pražimo 10 minut na srednji temperaturi. Zelenjava mora biti še rahlo hrustljava in ne razkuhana.

Serviramo vse pripravljeno na mizo. Vsakemu gostu postrežemo tortiljo, ki si jo nato sam polni in zvija.

Tortiljo zvijamo tako, da začnemo pri spodnjem robu in ga zavihamo navzgor proti polnilu.

Nato zavihamo navznoter še levi in desni del.

Mehiške jedi so v veliki večini pikantne. Zato vam po vašem okusu priporočam uporabo svežega čilija ali čilija v prahu. Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor