Polnjena paprika
V sezoni paprike je polnjena ali filana paprika enako cenjena kot pozimi kislo zelje. V kombinaciji s prilogo pire krompirja, nas ta jed ponese s spomini v otroštvo, kajti recept polnjene paprike ostaja že leta in leta enak. Tako so jo delale na naše babice, tako so jo delale naše mama in tako jo delam tudi jaz. Za polnjene so primerne prav vse paprike – rumene, rdeče, zelene. Kuhamo jih lahko v pečici ali v loncu na štedilniku. Nekateri jih polnijo s surovim mesom in rižem. Nam je ljubše, če meso in riž na 3/4 podušimo.
Polnjena paprika – pripomočki:
- večji lonec
- manjši lonec
- ponev
- kuhalnica
- nož
- žlica
Polnjena paprika – sestavine:
- 8 paprik
- 750 g mešanega mletega mesa
- 1 skodelica riža
- 1 žlica mešanice začimb
- 1 manjša čebula
- ščep soli
- 2 – 3 žlice moke
- žlička sladkorja
- 1/2 l paradižnikovega pireja
- vejica luštreka
- 5 žlice olja
Polnjena paprika – postopek:
Paprikam odrežemo klobučke in odstranimo koščičke.
V ponvi rahlo segrejemo olje in dodamo na drobno sesekljano čebulo. Pražimo samo toliko, da postekleni. Dodamo mleto meso in dušimo tako dolgo, da izpari vsa tekočina in ostane samo maščoba. Dodamo skodelico riža, mešanico začimb in po potrebi sol. Premešamo in pokrito na rahlem ognju dušimo, vendar ne do konca. Riž naj bo kuhan na 3/4.
Paprike z žličko do vrha napolnimo z mešanico riža in mesa in jih v večji lonec zložimo eno zraven druge, obrnjeno navzgor. V drugem loncu naredimo prežganje iz moke in sladkorja. Zalijemo z vodo in dodamo paradižnikov pire. Po okusu solimo in ves čas do vretja mešamo. Ko zavre prelijemo tekočino v lonec s polnjenimi paprikami, Tekočine naj bo do vrha paprik. Dodamo vejico luštreka in na rahlem ognju kuhamo cca. 45 minut.
Pripravljeno.
Dober tek!