Piščančja enolončnica s stročjim fižolom
Enolončnice so priljubljene, okusne jedi in hkrati enostavne za pripravo, saj že samo ime pove, da se vse pripravlja in kuha v enem loncu. Piščančja enolončnica s stročjim fižolom pa je še posebej priljubljena v poletnih dneh, ko je sezona te zelenjave na vrhuncu. Seveda pa lahko to jed pripravite tudi z zamrznjenim stročjim fižolom skozi vso leto.
Pripomočki za piščančjo enolončnico s stročjim fižolom:
- Ni posebnih pripomočkov
Sestavine za piščančjo enolončnico s stročjim fižolom:
Za 6 oseb:
- 300 g piščančjega mesa
- 300 g stročjega fižola
- 1 čebula (120 g)
- 3 stroki česna
- 100 g pora
- 200 g korenčka
- 300 g krompirja
- 3 lovorjeve liste
- 1 žlica kisle smetane
- sol ali domača začimbna mešanica
- poper
- ščepec majarona
- 1 žlica paprike v prahu
- 1 žlica olja
- 1 liter vode ali blage jušne osnove
Postopek za piščančjo enolončnico s stročjim fižolom:
Čebulo in por na drobno nasekljamo in ju prepražimo na žlici olja. Piščančje meso narežemo na poljubno velike kose (pri nas imamo radi manjše koščke). Seveda bo piščančja enolončnica s stročjim fižolom še boljša, če uporabite tudi kosti in kožo.
Narezano piščančje meso dodamo čebuli /poru in vse popražimo še do rahle zapečenosti mesa (4 do 5 minut). Dodamo na drobno nasekljan česen, premešamo in zalijemo z vodo ali blago jušno osnovo.
Zavremo in dodamo očiščen in na poljubno velike dele narezan stročji fižol, na kolute narezan korenček ter nakockan krompir.
Pustimo, da zavre in temperaturo zmanjšamo skoraj na minimum, da piščančja enolončnica s stročjim fižolom počasi in enakomerno vre. Dodamo še začimbe: poper, sol, lovorjeve liste, majaron in papriko v prahu in kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.
Ko je jed kuhana jo lahko zgostimo tako, da damo na krožnik par koščkov kuhanega krompirja, dodamo žlico kisle smetane in vse skupaj z vilico zmečkamo ter damo nazaj v jed.
Piščančjo enolončnico s stročjim fižolom postrežemo takoj vročo s kosom kruha in porcijo sezonske solate.
Dober tek! 😊