Okusna špargljeva pita – ”pita špargeljc”
Špargljeva pita je že nekaj časa pravi kuharski hit. Bodite v koraku s časom tudi v kuhinji in si pripravite okusno pito špargeljc.
Špargljeva pita – pripomočki:
- posoda za gnetenje testa
- cedilo
- deska za rezanje
- nož
- žlica
- pekač za pito
- skodela
- ponev
- kuhalnica
Špargljeva pita – sestavine:
Sestavine zadostujejo za 4 osebe.
Testo:
- 300 g moke
- 200 g hladnega masla
- sol
- 1dl hladne vode
Nadev:
- 500 g špargljev
- 2 jogurta
- 2 jajci
- 10 g masla
- 10 dag naribanega sira ( edamec, livada)
- sol
- dodatek jedem
- žafranika
- poper
Špargljeva pita – postopek:
V posodo s cedilom presejemo moko. Moko posolimo in premešamo s kuhalnico.
Dodamo na koščke narezano maslo. Ko dodamo maslo začnemo maslo in moko mešati z rokami, tako, da dobimo drobtine.
Moko in maslo drobimo toliko časa, da dobimo veliko majhnih drobtin. Drobtine iz masla in moke so pripravljene. Zmes zalijemo z vodo in gnetemo, da dobimo gladko testo.
Ko je testo zgneteno si pripravimo vrečko za shranjevanje. V vrečko damo testo, ki ga za 30 minut postavimo v hladilnik. Med tem, ko testo počiva v hladilniku si pripravimo nadev za pito. Šparglje operemo in jim odrežemo olesenele dele.
Na štedilniku si pripravimo ponev v katero stresemo maslo, da se stopi. Šparglje narežemo na krogce in jih vmešamo med maslo. Špargljem dodamo ščep soli in žlico dodatka jedem. Pražimo jih 15 minut. Ne zrežemo vseh šparglev, nekaj si jih pustimo celih, da jih položimo na vrh pite.
Ko se šparglji pražijo, si v skodeli pripravimo preliv za pito. V skodelo vlijemo jogurt, jajca. Dodamo dodatek jedem in skupaj dobro premešamo in razžvrkljamo. Na koncu primešamo nariban sir. Nekaj sira si pustimo še za na vrh pite.
Šparglje odstavimo iz štedilnika. Iz hladilnika vzamemo testo. Pomokamo si delovno površino in razvaljamo testo na 3mm debelo. Vzamemo pekač za pito, na katerega položimo razvaljano testo.
Testo s prsti pritisnemo ob pekač, kar močno, da se sproti odreže. Če nam s pritiskom prstov ob rob pekače ne uspe odrezati testa si pomagamo z nožem.
Pražene šparglje potresemo po testu in jih enakomerno porazdelimo po testu.
Čez šparglje polijemo preliv. Čez preliv položimo nekaj celih špargljev in čez njih posujemo žafraniko za barvni kontrast. Pito posujemo z naribanim sirom.
Pečico si segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pito pečemo 30 minut, da testo postane lepe rjave barve in je nadev lepo pečen.
Pečeno pito odstranimo iz pečice in jo za 5 minut ohladimo ter postrežemo.
Dober tek!