Odlična marinirana svinjska rebra iz pečice
Marinirana svinjska rebra iz pečice, pripravljena na tak način, so zelo mehka, sočna in res nadvse okusna. Barva je videti temnejša, vendar to ni naključno (nisem jih pozabila v pečici :)), temveč so pred peko v temni marinadi, ki jim da takšno (malce nenavadno) barvo, vendar vrhunski okus! Mmm, sem že lačna, pa vi?
Marinirana svinjska rebra iz pečice – pripomočki za pripravo:
- manjša posodica za pripravo marinade
- srednje velik pekač
- pečica
- kuhinjska deska in nož
Marinirana svinjska rebra iz pečice – sestavine:
Za 2 osebi:
- približno 600 g svinjski reber brez kože (razdeljenih na dva dela)
- 2 večja krompirja
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 100 g šampinjonov
- 1 jušna žlica gorčice
- 1 jušna žlica kečapa
- 1 jušna žlica medu
- 1 jušna žlica (sončničnega) olja
- pol čajne žličke soli
- pol čajne žličke zelenjavne mešanice
- pol čajne žličke popra in sladke mlete paprike
- pol čajne žličke česna v prahu
- nekaj olja za premaz pekača
- približno 1 do 2 dl vode
Marinirana svinjska rebra iz pečice – postopek priprave:
Najprej pripravimo marinado za svinjska rebra. V posodici zmešamo: kečap, gorčico, žlico olja in vse začimbe.
Rebra premažemo z marinado in jih pustimo počivati vsaj pol ure (lahko pa tudi dlje, tudi čez noč).
Krompir olupimo in narežemo na malce večje krhlje. Enako storimo s korenjem. Šampinjone operemo in prepolovimo. Čebulo narežemo na četrtine. Vse premešamo in dodamo malce soli, popra in zelenjavne mešanice.
Pečico segrejemo na 240 stopinj Celzija. Vanjo postavimo pekač z rebri, v katerega najprej vlijemo 1 dl vode, potem pa ga prekrijemo z aluminijasto folijo. Rebra pečemo pokrita približno pol ure. Videti so takšna. Nikar se ne ustrašite :), črno na dnu ni nič drugega kot temna marinada, ki se bo pozneje lepo povezala z zelenjavo. V kombinaciji z medom je lepo kristalizirala.
Rebra obrnemo na drugo stran, dodamo prej pripravljeno zelenjavo in vse dobro premešamo. Vlijemo še približno 1 dl vode.
Odkrijemo in pečemo na 220 stopinj Celzija še približno 40 do 45 minut. Pomembno je, da dobijo svinjska rebra takšno “skorjico”, zelenjava pa mora biti mehka in prepojena z vsemi okusi. Vmes rebra še enkrat obrnemo.
Tako pripravljena marinirana svinjska rebra iz pečice so res mehka, slastna, sočna … Postrežena prelijemo z žlico marinade, ki je na dnu pekača. Zelenjava je mehka, na pol kuhana, obenem pa zelo sočna, saj vpije mesne sokove in marinado. Popolna kombinacija, ki vam bo gotovo teknila. Zraven se odlično prileže skleda zelene solate. Dober tek!