Njoki iz korenčka in skute
Korenček je uporabna zelenjava v kuhinji, ki pa nikoli ne sme manjkati v mojem hladilniku. Tokrat sem ga uporabila na malo drugačen način in ga postregla kot prilogo k mojim zrezkom.
Pripomočki za izdelavo korenčkovih njokov:
- palični mešalnik
- deska za rezanje
- tehtnica
- skleda za mešanje
- jedilna žlica
- nož
- lonec za kuhanje njokov
- folija za živila
Sestavine za izdelavo njokov:
Za 8 oseb
- 300 g očiščenega in narezanega rdečega korena
- 300 g domače skute
- 1 jajce
- 500 g polnozrnate pirine moke
- sol
- poper
- kurkuma
- jedilna žlica peteršilja
- jedilna žlica drobnjaka
- voda
Postopek izdelave korenčkovih njokov s skuto:
Najprej očistimo korenček in ga narežemo na kolute. Nato ga stresemo v lonec in zalijemo z vodo. Dodamo sol, poper in kurkumo. Korenček skuhamo do mehkega.
Ko je kuhan, ga s paličnim mešalnikom zmešamo v pire. V posodi za mešanje pripravimo skuto. Dodamo korenčkov pire, jajce, peteršilj, drobnjak in še malo posolimo in popopramo, dodamo kurkumo.
Vse sestavine dobro premešamo in nato postopoma dodajamo moko in gnetemo v čvrsto testo.
Testo pokrijemo s folijo in ga pustimo vsaj pol ure počivati v hladilniku. Ko je testo odležalo, ga vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na 6 delov. Iz vsakega dela oblikujemo daljši svaljek.
Iz svaljkov nato izrežemo njoke.
V loncu zavremo osoljeno vodo in vanjo stresemo njoke. Kuhamo jih približno 5 min oz. dokler ne priplavajo na vrh posode.
Njoke serviramo k različnim jedem: kot priloga segedin golažu, raznim omakam …
Dober tek!