Mladi krompirček iz ponve
Print Friendly, PDF & Email

Brez krompirja si težko predstavljamo tradicionalno slovensko kosilo. Poznamo veliko jedi, ki vsebujejo krompir. Ta je lahko glavna sestavina ali priloga. Posebej okusen in vsako leto težko pričakovan pa je mladi krompir. Drobne kroglice s tanko kožico so zelo okusna priloga ali pa celo samostojna jed. Mladi krompir lahko pripravimo na več načinov. Eden izmed njih je priprava v ponvi. Mladi krompirček iz ponve ni klasično ocvrt krompir, ki plava v maščobi, zato je tudi nekoliko bolj zdrav, a vseeno zelo hrustljav in okusen.

Mladi krompirček iz ponve – pripomočki:

  • nož
  • ponev
  • kuhinjska krpa
  • kuhalnica

Mladi krompirček iz ponve – sestavine:

priloga za 2 osebi

  • 500 g mladega krompirčka
  • približno 2 žlici rastlinskega olja
  • sol
  • provansalske začimbe (rožmarin, timijan, šetraj, pehtran, bazilika)

Mladi krompirček iz ponve – postopek:

Mladi krompirček dobro operemo in po potrebi ostrgamo, ter izrežemo morebitne nepravilnosti. Mlade kožice ni potrebno povsem odstraniti. Manjše krompirčke pustimo cele, večje pa razrežemo. Oprane krompirčke osušimo na kuhinjski krpi.


V ponev nalijemo olje in segrevamo. Količina olja je odvisna od velikosti ponve. Olja naj bo toliko, da prekrijemo dno ponve, a ne preveč, da bi krompirček v njem plaval. V vročo ponev vsujemo krompir in ga razporedimo po ponvi. Krompir pražimo približno 20 minut, vmes pa nekajkrat premešamo.

Proti koncu, ko je krompir že lepo zlato zapečen, ga po okusu solimo in dodamo mešanico provansalskih začimb. Namesto te mešanice, lahko krompir začinimo le z rožmarinom in timijanom.

Krompirček pražimo tako dolgo, da bo lepo hrustljav. Čas obdelave je odvisen tudi od sorte krompirja, ki ga uporabimo.

Pred serviranjem lahko krompir za krajši čas položimo na papirnato brisačo, da bo vpila odvečno maščobo. Krompirček bo odlična priloga mesnim jedem, solatam ali kot samostojni prigrizek s pomakami.

Brbončice vam bodo hvaležne!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor