Mesne kroglice na pehtranovi posteljici
Mesne kroglice so odlična izbira, če imate doma mleto meso in kakšno jajce. Njihova priprava je enostavna in hitra, vonjave ob tem pa tako omamne, da kar težko potrpimo do konca priprave. Če želite njihov okus še izboljšati, jim dodati nekaj inovativnega in več svežine, pripravite mesne kroglice na pehtranovi posteljici. Mesne kroglice in pehtran skupaj tvorita kombinacijo, ki se ji ne boste mogli upreti. Poskusite!
Pripomočki za mesne kroglice:
- večja ponev
- posoda
- krožnik ali manjši pladenj
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
Sestavine za mesne kroglice na pehtranovi posteljici (za 4 osebe):
- 600 g mletega mešanega mesa
- 0,5 dl olja ali nekaj kock kokosove maščobe
- 5 strokov česna
- 2 jajci
- 2 čajni žlički vegete
- ščepec soli in popra
- sesekljan peteršilj
- vsaj 80 g drobtin
- manjša čebula
- 50-100 ml smetane za kuhanje
- 1 jušna žlica kisle smetane
- vejica svežega pehtrana (lahko tudi sušeni, a sveži ima boljšo aromo)
Postopek za mesne kroglice na pehtranovi posteljici:
Najprej damo v posod meso, strte stroke česna, 2 jajci, eno čajno žličko vegete, malo popra in peteršilja.
Z roko skušamo poenotiti, nato dodamo toliko drobtin, da bo zmes bolj kompaktna.
Zmes dobro povežemo z roko in jo oblikujemo, da bo kompaktna in enotna.
Iz dobljene zmesi z rokami oblikujemo mesne kroglice.
V ponvi dobro segrejemo olje ali kokosovo maščobo.
Medtem kroglice povaljamo v moki.
Ko se je maščoba v ponvi dobro ogrela, vanjo dodamo mesne kroglice.
Mesne kroglice pečemo, dokler ne dobijo zlato-rjave barve. Previdno jih obračamo, da se ne prepečejo.
Ko kroglice dobijo primerno barvo, jih umaknemo na krožnik ali manjši pladenj. Nato na isto maščobo, kjer smo jih pekli, dodamo sesekljano čebulo. Premešamo in ko postekleni, ji dodamo še čajno žličko vegete.
Nato dodamo še smetano za kuhanje in kislo smetane. Dobro premešamo.
Pet minut kuhamo pokrito, nato dodamo še nasekljan pehtran.
V omako vrnemo mesne kroglice in pokrito na zmernem ognju kuhamo še 15 minut.
Če se vam zdi omaka pregosta, lahko dodate še kakšno žlico juhe ali vode. S tem so naše okusne mesne kroglice na pehtranovi posteljici pripravljene in že kličejo, da jih poskusimo. Zato ne izgubljajmo besed in se lotimo obroka. Dober tek!