Marinirana in slastno zapečena lojtrca rebrc
Print Friendly, PDF & Email

Specimo rebrca, ki imajo z zunanje strani hrustljavo zapečeno skorjico in v sredini sočno in kot “puter” mehko meso, ki se v ustih kar topi. Njihov okus pa dodatno okrepi in nadgradi okusna marinada, v kateri smo čez noč marinirali rebrca. Pravi gurmani in ljubitelji rebrc se ne moremo upreti marinirani in slastno zapečeni lojtrci rebrc. Posebnost peke je v počasnem in dolgem pečenju.

 

Marinirana in slastno zapečena lojtrca rebrc – pripomočki:

  • večja posoda za mariniranje mesa
  • skodelica
  • kuhinjska PVC folija
  • čopič
  • pekač
  • peki papir
  • alu folija
  • nož
  • deska za rezanje

Marinirana in slastno zapečena lojtrca rebrc – sestavine:

Za 6 oseb

  • cca. 2 kg svinjskih rebrc

Marinada:

  • 5 žlic sojine omake
  • 50 ml pasirane paradižnikove omake
  • 1 žlica kisa
  • 1 žlici naribanega svežega ingverja
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička soli
  • malo popra
  • 2 žlici čilijevega olja
  • 1 žlička suhih mletih čilijev
  • 1 žlička grobo mletega suhega česna
  • 1 žlička mlete suhe čebule
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlica gorčice
  • 3 žlice BBQ omake

Začimbe lahko izbirate po okusu, če vam kaj od naštetega ni všeč, lahko izpustite. Če pa se vam zdi, da manjka vaša najljubša začimba, jo seveda dodajte.

Marinirana in slastno zapečena lojtrca rebrc – postopek:

Najprej rebrcam na spodnji strani odstranimo mreno. To naredimo tako, da s pomočjo noža mreno rahlo privzdignemo in nato jo z rokami potegnemo dol. V skodelici vse sestavine za marinado, razen BBQ omake, zmešamo v homogeno omako.

S pomočjo čopiča iz vseh strani izdatno premažemo rebrca. Nekaj omake prihranimo, ker jo bomo še potrebovali. Nato posodo prekrijemo s kuhinjsko PVC folijo in jo čez noč hranimo na hladnem.

Vsaj 1 uro pred peko rebrca prenesemo na sobno temperaturo. Pekač obložimo s peki papirjem in naj položimo marinirana rebrca in sicer naj bo navzgor obrnjena tista stran rebrc, kjer se ne vidijo kosti. Pečico segrejemo na 130 stopinj Celzija z ventilacijo in rebrca pečemo 5 ur.  Po 4-ih urah pečenja rebrca obrnemo.

Omaki, ki smo jo prihranili sedaj primešamo BBQ omako. Če BBQ omake nimamo, dodamo samo žlico medu in po potrebi še malo pasiranega paradižnika. Po 5-ih urah pečenja še enkrat rebrca premažemo in jih prekrijemo z alu folijo. Če bi se vam  že prej zdelo, da se hoče zgornja stran rebrc preveč temno zapeč, jih lahko že prej prekrijete s folijo, namreč vse je odvisno od pečice.  Temperaturo povišamo na 150 stopinj Celzija in pečemo še cca. 1 uro. Zadnjih 15 minut peke folijo odstranimo.

Nasvet
Če začimb, ki so uporabljene v marinadi ne marate ali imate raje na klasičen način začinjeno, lahko naredite vse popolnoma enako in uporabite zgolj česen, sol, kumino, poper. Rebrca bodo enako slastna in mehka, le okus bo bolj klasičen.

Po pečenju rebrca vzamemo iz pekača in pustimo, da vsaj 15 minut počivajo in jih nato razrežemo.

Slasten tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor