Krompirjeva zloženka
Krompirjeva zloženka je rustična različica francoske jedi, ki se imenuje gateau. V kolikor želimo lahko receptu dodamo šunko ali kuhan pršut vendar tudi spodnja različica je zelo okusna predvsem za tiste, ki ne jedo mesnih izdelkov. Če boste uporabili mozarella bufala ali bivolji sir mozzarella boste definitivno očarali vaše goste s tem preprostim prigrizkom.
Pripomočki za pripravo krompirjeve zloženke:
- pekač, premer 22 cm
- vilica
- posoda za mešanje
- tlačilec krompirja
- papir za peko
Sestavine za pripravo krompirjeve zloženke:
(za 4 osebe)
- 600 g krompirja
- 130 g moke (sama sem uporabila brezglutensko)
- 30 g naribanega parmezana
- 1 jajce
- sol
- poper
- 20 g masla
Postopek priprave krompirjeve zloženke:
Krompir skuhamo v vreli vodi in ga nato s tlačilcem pretlačimo v posodo. Parmezan naribamo, maslo pa stopimo.
Dodamo moko.
Nato parmezan, jajca, sol in poper. Na koncu še stopljeno maslo.
Vse skupaj dobro premešamo, nato pa mesimo z rokami, da nastane enotno testo. Le to je podobno kot testu za krompirjeve svaljke.
Pekač obložimo s papirjem za peko.
Testo bomo sedaj razdelili na 2 enaka kosa. Prvi kos položimo na dno posode in z rokami potiskamo, da pokrijemo celotno dno.
Mozzarello zrežemo na kolobarje in jo položimo na testo.
S preostankom testa pokrijemo mozzarello. Ponovno si pomagamo z rokami, potisnemo po robovih, da nam ne bi uhajal sir med pečenjem.
Krompirjevo zloženko sedaj potisnemo v predhodno ogreto pečico in pečemo 30 minut, da se naredi rjava skorjica.
Zloženka je sedaj pripravljena za serviranje.
Dober tek!