Krompirjev zos
Okusna, znana jed iz našega otroštva. Ja, najbolje so to znale skuhati naše mame in babice. A tudi mi ga lahko pripravimo zelo hitro in ponudimo ob kuhani govedini, hrenovkah ali kot prilogo k različnim mesnim jedem.
Pripomočki za krompirjev zos:
- palični mešalnik
Sestavine za krompirjev zos:
Za 3 osebe:
- 500 g krompirja
- 1 lovorjev list
- 1 strok česna
- 1 žlička domače vegete
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1 žlička paradižnikovega koncentrata – ali paradižnikovega domačega kečapa
- sol
- poper
Postopek za krompirjev zos:
Krompir olupimo in ga narežemo na male koščke (približno 1 cm). Na narezan krompir nalijemo hladno vodo, da je voda približno 2 cm preko krompirja. Dodamo lovorjev list, vegeto, solimo in damo kuhati.
Ko je krompir kuhan dodamo mleto papriko ter paradižnikov koncentrat in pomešamo.
Odstranimo lovorjev list, popramo ter s paličnim mešalnikom vse zmiksamo v gladek zos.
Po okusu lahko dodamo tudi malo kisa od kumaric ali kumarice čisto na drobno narežemo v krompirjev zos. Zraven ponudimo kuhane hrenovke, kuhano govedino, mesne polpete, itd.
Dober tek 😊