Kremna gobova rižota
Kremna gobova rižota, ki se vam bo kar stopila v ustih je primerna za kosilo ali večerjo. Pripravljena je iz preprostih sestavin, okus pa je božanski.
Pripomočki za kremno gobovo rižoto:
- deska za rezanje in nož
- lonec
- večja in višja ponev
- zajemalka
- kuhalnica
Sestavine za kremno gobovo rižoto:
(za 2 osebi)
- polovica večje čebule
- 2 večja stroka česna
- 250 g šampinjonov
- olivno olje
- 250 g riža Arborio ali Carnaroli
- 2 litra jušne osnove (oz. 2 jušni kocki)
- sol
- poper (lahko tudi kajenski)
- 50 g parmezana
- 50 g masla
- peteršilj
- garam masla (po želji) – mešanica začimb
Postopek priprave kremne gobove rižote:
Najprej na deski na drobno narežemo čebulo in česen, nato pa še šampinjone. Vsak šampinjon narežemo na približno 4 dele (šampinjonov ne umivamo z vodo, saj so kot spužva in bi zaradi tega vpili veliko vode, ki bi nam nato pri praženju ponagajala, saj bi se začeli kuhati in ne pražiti). Nežno jih očistimo s krtačko, da odstranimo “zemljo”.) Parmezan naribamo.
V lonec vlijemo 2 litra jušne osnove in jo segrejemo (oziroma jo pripravimo s pomočjo jušnih kock). Pomembno je, da je jušna osnova konstantno topla, saj bomo z njo zalivali riž.
Ponev postavimo na kuhalno ploščo in vanjo damo olivno olje in čebulo. Štedilnik vžgemo na najvišjo temperaturo in ko čebula zadiši, zmanjšamo na srednjo temperaturo. Čebulo počasi pražimo, par minut, da spusti vse svoje arome.
Nato dodamo še česen in ko zadiši, dodamo še šampinjone. Vse skupaj počasi pražimo, dokler se gobe nekoliko ne zmehčajo in izgubijo precej volumna (približno 3 minute). Med tem večkrat premešamo in pazimo, da se nam gobe ne zažgejo.
V ponev stresemo riž.
Riž v ponvi pražimo, dokler ne postane bister oziroma skoraj prozorne barve. Med tem večkrat premešamo.
Ko je tudi riž prepražen, začnemo z zalivanjem. V ponev z zajemalko vlijemo toliko tople jušne osnove, da ravno prekrije sestavine v ponvi. Dobro premešamo. Ko tekočina nekoliko izhlapi, dodamo novo zajemalko jušne osnove. Pri tem vsake toliko premešamo. Pazimo, da nam riž ne ostane na robovih ponve (izven tekočine), da ne bi ostal surov.
To ponavljamo dokler riž ni kuhan do treh četrtin (približno 15-20 minut).
Nato dodamo maslo in nariban parmezan ter dobro premešamo, da se oboje raztopi. Dodamo še začimbe: sol, poper, peteršilj in garam masala. Pri soljenju moramo biti previdni, saj sta slana že jušna osnova in parmezan. Prav tako bodite previdni pri garam masala, saj gre za precej močno mešanico začimb.
Riž kuhamo in zalivamo dokler ne postane mehak. Pri tem ni nujno, da porabimo celotno jušno osnovo. Če se vam tekstura ne zdi dovolj kremasta, lahko dodate še malo parmezana in masla. Ko rižoto odstavite iz ognja, naj bo v njej še nekoliko tekočine, saj bo v času do serviranja riž popil še nekoliko tekočine.
Ko damo rižoto na krožnik se mora malo razlesti po njem. Če se to zgodi vemo, da smo dobili pravo strukturo.
Dober tek. 🙂