Kipnjenki – kipnjeni knedli
Kipnjenki oziroma kipnjeni knedli so priloga iz kvašenega testa, ki se je tradicionalno pripravljala na Koroškem. Priprava ni zahtevna, postrežejo pa se lahko na veliko načinov. Lahko jih ponudite zabeljene z ocvirki, kot so se pripravljali tradicionalno, zraven lahko naredimo različne omake, nekateri jih naredijo tudi na sladko. V osnovi so kipnjenki pripravljeni kot testo za kruh, mi pa smo jim dodali še maslo in mleko, čeprav jih lahko pripravite tudi brez tega.
Kipnjenki – pripomočki:
- kuhinjski mešalec ali kuhinjski robot
Kipnjenki – sestavine
Za 3 osebe:
- 300 g bele moke (tip 500) in pest moke za posutje delovne površine
- 1 dl mlačnega mleka
- 50 g masla sobne temperature
- polovica kocke svežega kvasa (cca. 20 g)
- 1 jajce
- 1 čajna žlička soli, ščepec soli za vodo
- 1 čajna žlička sladkorja
Kipnjenki – priprava:
V večjo posodo za mešanje testa dodamo vse sestavine. Moko, maslo sobne temperature in jajce. Notri nato nadrobimo kvas, solimo (ne po kvasu), dodamo sladkor in mleko.
Nato s kuhinjskim robotom ali mešalnikom mešamo testo tako dolgo, da dobimo testo, podobno kot za kruh, vendar malo mehkejše. Seveda lahko zamesimo tudi na roke.
Nato pustimo testo vzhajati cca. 45 minut. Ko vzhaja, ga na pultu, ki ga posujemo z malo moke, oblikujemo v kačo in narežemo na enakomerne koščke, dobimo približno 13 koščkov. Ni toliko pomembno, kakšne oblike so, samo da niso preveliki, ker nam bodo še narasli.
Knedle pokrijemo s krpo in medtem zavremo velik lonec z vodo, ki jo rahlo solimo. Ko voda zavre, damo notri knedle, približno 6 naenkrat in jih pokrijemo. Voda mora samo narahlo vreti, če ne, nam lahko razpadejo. Kuhamo jih 15 minut, oziroma še nekaj minut po tem, ko so priplavali na vrh. Postopek ponovimo za preostale knedle.
Kipnjenke nato samo še odcedimo in ponudimo. Mi smo jih danes pripravili zraven govejih zrezkov.
Pa dober tek!