Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava
Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, koleraba, pastinak, korenček in rdeča pesa) so odlični, če jih hrustljavo zapečemo v pečici. Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava je prava pisana poslastica. Lahko je priloga h glavni jedi. Pri nas je običajno kar glavna jed, poleg katere postrežem še kakšno fino solato.
Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- lupilec
- nož
- večja skleda
- manjša skleda
- pekač in pečica
Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava – sestavine:
(za 4 osebe kot priloga, za 2 osebi kot glavna jed)
- 200 g gomolja zelene
- 250 g podzemne (rumene) kolerabe
- 350 g korenja
- 300 g pastinaka
- 150 g rdeče pese
- 350 g krompirja
- sol
- olje
- 1 čajna žlička suhega timijana
- 1 čajna žlička suhega rožmarina
Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava – priprava:
Zelenjavo olupimo in narežemo na večje podolgovate kose in jih damo v skledo. Rdečo peso pripravimo v posebni skledi, drugače se bo vsa zelenjava obarvala rdeče. Zelenjavo posolimo s poljubno količino soli, prelijemo z oljem, potrosimo s timijanom in suhim rožmarinom in premešamo z rokami. Enako storimo z rdečo peso, ki smo jo dali v posebno skledo.
Zelenjavo razporedimo po pekaču v eno plast, da se bo lepo zapekla. Če je zelenjave več kot za en pekač, raje uporabimo dva pekača. Zelenjave nikakor ne nadevamo eno čez drugo, ker se ne bo lepo hrustljavo zapekla. Rdečo peso damo v en kot pekača, ločeno od ostale zelenjave.
Pečico (navadna) segrejemo na 200°C. Zelenjavo pečemo v predhodno ogreti pečici 45 minut. Postrežemo jo takoj.
Uživajte v okusih!