Grenadirmarš
Grenadirmarš je ena izmed tipičnih zasavskih jedi. Glavni sestavini grenadirmarša sta krompir in testenine. V sodobnih jedilnikih ga najdemo bolj poredko, ker je prava kalorična bomba. Je pa odlična popestritev jedilnika, sploh takrat, ko imamo na voljo bolj malo sestavin.
Pripomočki za pripravo grenadirmarša:
- posoda za kuhanje
- večja ponev
- deska
- nož
- kuhalnica
- cedilo
Sestavine za pripravo grenadirmarša
Za 4 osebe:
- 1 kg krompirja
- 250 g testenin (uporabite lahko obliko po želji, sama ponavadi uporabi polžke)
- 1 čebula
- 2 žlice masti z ocvirki (po želji lahko nadomestite z oljem)
- sol in poper
Postopek priprave grenadirmarša:
V posodo za kuhanje damo umit, neolupljen krompir in ga skuhamo. Čas kuhanja je odvisen od vrste in velikosti izbranega krompirja. Ali je krompir kuhan, lahko preverimo tako, da po npr.20 minutah vanj zapičimo konico noža in preverimo, ali je mehak. Kuhanega olupimo in narežemo na lističe.
Po navodilih proizvajalca v vodi, ki smo jo zavreli, skuhamo še testenine in jih odcedimo.
V ponvi stopimo mast z ocvirki in na njej prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula porjavi, v ponev dodamo krompir in ga prepražimo. Pražen krompir posolimo in popopramo po okusu. Zraven dodamo še skuhane in odcejene testenine ter dobro premešamo in vse skupaj še na hitro prepražimo.
Postrežemo s skledo solate, sama pa najrajši zraven postrežem vloženo rdečo peso.
Pa dober tek.