Golaž iz stročjega fižola ali boranja
Golaž iz stročjega fižola ali boranja je okusna mešanica mesa in stročjega fižola. Navaden golaž se tako popestri s stročjim fižolom. Obožujejo ga tako ljubitelji jedi na žlico kot ljubitelji zelenjavnih jedi. Lahko ga pripravimo v večji količini in ga potem brez problema naslednjič samo pogrejemo.
Golaž iz stročjega fižola ali boranja – pripomočki:
- večji lonec
- kuhalnica
- nož
- deska za rezanje
- žlica
- žlička
- mikser
Golaž iz stročjega fižola ali boranja – sestavine:
Za približno 5 oseb
- 1400 g stročjega fižola
- 2 čebuli
- 300 g svinjskega mesa (če imate radi meso, ga lahko dodate več; 500 g)
- 3 žlice rastlinskega olja
- 2 dl pasiranega paradižnika
- 2 stroka česna
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- 1 žlička kumine v prahu
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 2 žlički suhe mešanice začimb
- sol
- 2 žlici moke
Golaž iz stročjega fižola ali boranja – priprava:
Najprej zmiksamo čebulo ter česen in ju prepražimo na segretem olju, da porumenita.
Dodamo meso in ga na hitro prepražimo, da spremeni svojo barvo.
Nato dodamo še stročji fižol ter zalijemo z vodo, toliko da je vse pokrito z vodo. Kuhamo približno pol ure.
Ko je kuhano približno na polovico, dodamo ostale začimbe razen moke in kuhamo dokler se stročji fižol ne skuha oziroma zmehča. Vmes večkrat premešamo.
Na koncu še samo zgostimo omako. Moko zmešamo z malo mrzle vode in jo vlijemo v golaž. Pustimo, da še kakšno minuto ali dve vre in nato je golaž iz stročjega fižola pripravljen.
Postrežemo ga lahko skupaj s polento, pire krompirjem ali testeninami.
Dober tek!