Fuži z gamberi
Če si kdaj zaželimo nekaj morskega na jedilniku, so domači fuži z gamberi odlična rešitev. Za celotno jed bomo porabili le pol ure, se najedli do sitega ter uživali v morskih okusih. Pa poglejmo kako jih pripraviti …
Fuži z gamberi – pripomočki:
- 2 globje kozice
- kuhalnica
- nož in deska
- cedilo
- štedilnik
Fuži z gamberi – sestavine:
(za 2 osebi)
- 250 g zamrznjenih gamberov
- 250 g testenin “fuži”
- 2 žlici olivnega olja
- polovice čebule
- 4 stroki česna
- žlica moke
- za pest velik šop svežega peteršilja
- 5 žlic pelatov
- 1 dl belega vina
- 1,5 – 2 dl jušne osnove
- 2 žlici smetane za kuhanje
- sol in poper
- nariban parmezan za dekoracijo
Fuži z gamberi – postopek:
Zamrznjene gambere vzmamemo iz zamrzovalnika vsaj dobre pol ure pred kuhanjem, da se malenkost odtalijo. Kozico pristavimo na šibek ogenj in počasi popražimo čebulo na olivnem olju. Dodamo še gambere in jih kuhamo toliko časa dokler večina vode ne izpari (približno 10 minut na močnejšem ognju). Vmes pristavimo soljeno vodo za kuhanjem fužov.
Ko voda izpari dodamo žlico moke in dobro prepražimo.
Nato dodamo na drobno sesekljan česen in peteršilj ter pomešamo. Čez prilijemo pelate in malenkost popražimo.
Vse skupaj najprej zalijemo z belim vinom in kuhamo toliko časa, da alkohol izpari, nato pa dodamo še jušno osnovo. Ob mešanju pustimo kuhati slabih 10 minut.
V tem času bodo fuži že kuhani in jih odcedimo skozi cedilo.
Omaki dodamo še malo sladke smetane, rahel ščepec soli in popra ter fuže primešamo k omaki.
Fuže z gamberi lepo postrežemo v globok krožnik ter čez jed naribamo svež parmezan. Dodamo lahko še nekaj listov svežega peteršilja. Uživajte v morskih okusih in popeljite svoje brbončice na morje. Dober tek!