Domača mesna štruca
Mesna štruca je super za vsakdanje kosilo. Priprava je enostavna in hitra. Kar pa je najboljše je to, da lahko sestavine za nadev izberemo po želji. Sama sem izbrala samo sir. Dodate pa lahko razne salame in pa tudi kuhano jajce.
Mesna štruca – pripomočki:
- dve plastični posodi
- nož in žlica
- deska
- drobilec česna
- lonček
- pekač
- peki papir
- pečica
Mesna štruca – sestavine:
Za 3-4 osebe
- 500 g mešanega mletega mesa
- 1 jajce
- sol, poper
- sesekljan svež ali sušen peteršilj
- 3 stroki česna
- 1 zvrhana žlička gorčice
- pest drobtin
- olivno in rastlinsko olje (0, 5 dl)
- nekaj rezin sira (po želji tudi salame – kuhan pršut)
- 5 večjih krompirjev
Mesna štruca – postopek:
Pečico prižgimo na 200°C. Krompir olupimo in narežemo na krhlje. Dobro ga posolimo in dodamo olivno olje. Meso položimo v plastično posodo in dodamo vse sestavine razen drobtin ter jih dobro premešamo.
Zaradi jajca bo masa nekoliko lepljiva in tekoča. Sedaj dodamo še drobtine. Količino uravnavajte do mere, ko meso ne bo več lepljivo.
Pekač obložite s peki papirjem in na sredino dajte meso. Vse skupaj s prsti potlačite na pol centimetra debel kvadrat. Na začetek dodajte rezine sira in salame po želji.
Zvijati začnite tam kamor ste položili sir. Pomagate si lahko s peki papirjem. Ko zvijete v mesno štruco, dobro potlačite s prsti tudi robove, da ne bo sir uhajal ven med peko.
Sedaj v lončku dobro pogrejte rastlinsko olje in prelijte čez štruco, da dobi svetlo rjavo barvo. S tem načinom bomo dobili dobro zapečeno mesno štruco in skorjica ne bo popokala.
Okoli štruce položite še krompir.
Pecite 45 – 50 minut. Z nožem razrežite na centimeter debele rezine in postrezite skupaj s krompirjem. Tako kosilo je primerno za 2 – 3 osebi.
Prijetno kosilo in dober tek.