Domača klasična pizza
Print Friendly, PDF & Email

Pri nas doma si enkrat mesečno privoščimo pizzo kar za kosilo. Ne zato, da bi bilo kosilo hitro narejeno, ampak prav z namenom, kajti smo vsi ljubitelji pizze. In klasična domača pizza vedno izpade odlično, da jo kar ne morejo prehvaliti. Ker smo malo večja družina, vedno pripravim dve veliki pizzi. Sestavin nikoli ne tehtam, ampak vse delam po občutku. Dejstvo je, da če želimo dobro in okusno pizzo ne smemo šparati pri sestavinah. Več kot bomo dodali pizza šunke, sira in gobic, bolj bogata bo.

Domača klasična pizza-pripomočki:

  • 2 pekača
  • deska za valjanje
  • valjar
  • skleda za gnetenje
  • cedilo
  • ribežen
  • nož
  • 2 plastični posodici

Domača klasična pizza-sestavine za šest oseb:

Testo:

  • 500 g moke
  • malo olja
  • kvas ( po občutku)
  • ščep soli
  • 4 dl tople vode
  • 1 dl radenske
  • 1 jajce

Nadev:

  • kozarec domače mezge
  • kozarec domačih jurčkov
  • sir
  • pizza šunka
  • origano

Domača klasična pizza-postopek:

V skledo za gnetenje damo moko, na sredini naredimo jamico v katero vlijemo vročo vodo, nato dodamo kvas, ki ga razdrobimo v vodi.

Domača klasična pizza 3

Dodamo še ščep soli, jajce, olje ter pričnemo z gnetenjem. Vodo dolivamo počasi, da ni testo premokro. Če se nam zgodi, da damo malo preveč vode, ni nič hudega, preprosto dodamo še malo moke.

Domača klasična pizza 4

Sestavine dobro zgnetemo. Testo pustimo na toplem počivati 15-20 minut.

Domača klasična pizza 5

Ko testo počiva, desko za valjanje malo pomokamo. Pekača naoljimo z malo olja, da se nam testo ne prime. Sir naribamo, jurčke oz. domače gobice pa splahnemo pod tekočo vodo, da niso tako sluzaste. Sama imam že vložene gobice, narezane na malo, ki so prav za pizzo. Če imate običajno vložene gobe, je priporočljivo, da jih narežete na manjše koščke.

Vzhajano testo zgnetemo in ga razdelimo na dva dela. Testo razvaljamo na velikost pekača.

Domača klasična pizza 8

Domača klasična pizza 9

Testo položimo na naoljen pekač in mu dodamo mezgo. Polovico kozarca na vsak pekač.

Domača klasična pizza 10

 

Na mezgo dodamo pizza šunko. Pri izdelavi pizze nikoli ne skoparim s sestavinami, zato jo vedno malo bolj obložim.

Domača klasična pizza 12

Po šunki dodamo nariban sir, domače gobice, po vrhu pa še origano.

Domača klasična pizza 14

Tako naši pizzi sta pripravljeni na peko. Pečico predhodno segrejemo na 200 stopinj Celzija ter pečemo pizzo približno 15-20 minut.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 35 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor