Dobra fižolova mineštra
Print Friendly, PDF & Email

Jedi na žlico nas nikoli ne razočarajo, vedno nas nasitijo in prijetno ogrejejo. Ponavadi jih lahko skuhamo že dan prej in jih naslednji dan samo pogrejemo. Zelo priročno.

dobra-fizolova-minestra-9Dobra fižolova mineštra – pripomočki:

  • večji lonec
  • kozica
  • kuhalnica
  • cedilo
  • desak za rezanje
  • nož

Dobra fižolova mineštra – sestavine:

  • 500 g suhega fižola
  • 1 manjša čebula
  • 2 stroka česna
  • mleta kumina
  • lovorjev list
  • majaron
  • timijan
  • šetraj
  • žlica domače suhe vegete
  • sol po okusu
  • poper
  • 3 žlice moke
  • 1/2 dl olja
  • 1 žlica rdeče paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 par domače klobase
  • 200 g prekajene slanine
  • cca. 3 l vode
  • 150 g tankih špagetov

Dobra fižolova mineštra – postopek kuhanja:

Suh fižol čez noč namočimo v vodi. Na ogenj pristavimo večji lonec in damo kuhati fižol. Ko fižol zavre, ga precedimo in prvo vodo zavržemo. Fižol vrnemo v lonec, nalijemo novo vodo in dodamo vse začimbe ter kuhamo cca. 2 uri oz. dokler fižol ni popolnoma kuhan.

dobra-fizolova-minestra-11

V kozici segrejemo olje in prepražimo na drobno sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo žlico rdeče paprike in pražimo cca. 2 minuti. Dodamo še moko in vse dobro premešamo.

dobra-fizolova-minestra-1

Kozico odstavimo iz ognja in dolijemo hladne vode in vse temeljito premešamo. Kozice ne vračamo več na ogenj.

dobra-fizolova-minestra-2Prežganje dodamo kuhanemu fižolu. Premešamo in pazimo, da se nam ne naredijo grudice. Pustimo rahlo vreti.

dobra-fizolova-minestra-3

Nato narežemo prekajeno slanino.

dobra-fizolova-minestra-4Narežemo tudi kuhano domačo klobaso.

dobra-fizolova-minestra-5Prekajeno slanino in domačo klobaso dodamo v juho.

dobra-fizolova-minestra-6Med tem, ko fižolovka s slanino in klobaso počasi vre, na male koščke nalomimo tanke špagete in jih dodamo v juho. Mineštra mora biti ravno prav gosta. Če je pregosta, dolijemo vode, če je preredka, dodamo še malo moke.

dobra-fizolova-minestra-7Vse skupaj naj vre še cca. 5 minut, nato izklopimo in pustimo pokrito, da vse skupaj odleži. Postrežemo s svežim kruhom. Naj vam tekne!

dobra-fizolova-minestra-10

Ocena:
Skupaj: 43 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor