Dobra fižolova mineštra
Jedi na žlico nas nikoli ne razočarajo, vedno nas nasitijo in prijetno ogrejejo. Ponavadi jih lahko skuhamo že dan prej in jih naslednji dan samo pogrejemo. Zelo priročno.
Dobra fižolova mineštra – pripomočki:
- večji lonec
- kozica
- kuhalnica
- cedilo
- desak za rezanje
- nož
Dobra fižolova mineštra – sestavine:
- 500 g suhega fižola
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- mleta kumina
- lovorjev list
- majaron
- timijan
- šetraj
- žlica domače suhe vegete
- sol po okusu
- poper
- 3 žlice moke
- 1/2 dl olja
- 1 žlica rdeče paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 par domače klobase
- 200 g prekajene slanine
- cca. 3 l vode
- 150 g tankih špagetov
Dobra fižolova mineštra – postopek kuhanja:
Suh fižol čez noč namočimo v vodi. Na ogenj pristavimo večji lonec in damo kuhati fižol. Ko fižol zavre, ga precedimo in prvo vodo zavržemo. Fižol vrnemo v lonec, nalijemo novo vodo in dodamo vse začimbe ter kuhamo cca. 2 uri oz. dokler fižol ni popolnoma kuhan.
V kozici segrejemo olje in prepražimo na drobno sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo žlico rdeče paprike in pražimo cca. 2 minuti. Dodamo še moko in vse dobro premešamo.
Kozico odstavimo iz ognja in dolijemo hladne vode in vse temeljito premešamo. Kozice ne vračamo več na ogenj.
Prežganje dodamo kuhanemu fižolu. Premešamo in pazimo, da se nam ne naredijo grudice. Pustimo rahlo vreti.
Nato narežemo prekajeno slanino.
Narežemo tudi kuhano domačo klobaso.
Prekajeno slanino in domačo klobaso dodamo v juho.
Med tem, ko fižolovka s slanino in klobaso počasi vre, na male koščke nalomimo tanke špagete in jih dodamo v juho. Mineštra mora biti ravno prav gosta. Če je pregosta, dolijemo vode, če je preredka, dodamo še malo moke.
Vse skupaj naj vre še cca. 5 minut, nato izklopimo in pustimo pokrito, da vse skupaj odleži. Postrežemo s svežim kruhom. Naj vam tekne!