Čufti v paradižnikovi omaki iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Čufti v paradižnikovi omaki so ena naših najbolj priljubljenih jedi! Obožujejo jih vse generacije, tistemu, ki jih kuha, pa nemalokrat povzročajo sive lase. Kadar jih kuhamo, se radi prismodijo na dno posode, če jih preveč mešamo radi razpadejo, itd. Zato je pred nami recept za čufte v paradižnikovi omaki iz pečice. S kuhanjem oziroma peko v pečici, se izognemo zgornjim nevšečnostim in ponudili bomo lahko odlično kosilo!

Pripomočki za čufte v paradižnikovi omaki iz pečice:

  • nož
  • žlica
  • deska za rezanje
  • cedilo
  • posoda (primerna za uporabo v pečici)
  • ponev
  • kuhalnica
  • ventilacijska pečica

Sestavine za čufte v paradižnikovi omaki iz pečice

Za 4 osebe:

  • 600 g mletega mesa (lahko svinjsko, goveje ali mešanica obojega)
  • 100 g riža
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 5 strokov česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 jajce
  • poper
  • sol
  • timijan
  • peteršilj

Za paradižnikovo omako:

  • 500 ml paradižnikove mezge oz. pasiranega paradižnika – pelati
  • 300 ml vode
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička bazilike
  • sol

Priprava čuftov v paradižnikovi omaki iz pečice

Pod tekočo vodo dobro speremo riž. V osoljeni vodi ga kuhamo 5 minut, odcedimo in pustimo, da se ohladi. Riž še ne bo popolnoma kuhan, ampak le delno zmehčan. Medtem, ko se riž hladi, na drobno narežemo čebulo (lahko belo ali rdečo, vseeno katero boste izbrali) in česen ter ju prepražimo na žlici olivnega olja.

Prav tako ohladimo tudi prepraženo čebulo s česnom in ju nato zmešamo skupaj z ohlajenim rižem.

Vse to dodamo mletemu mesu, ravno tako še jajce, sol, poper in nasekljan peteršilj.

Z roko dobro premešamo in postavimo maso za 1 uro v hladilnik, da se vsi okusi dobro prepletejo. Oblikujemo kroglice (zajamemo maso z jedilno žlico, tako bomo imeli mero in bodo vse kroglice enake velikosti). Kroglice damo v ponev, v kateri smo segreli olje in jih na hitro popečemo z vseh strani.

Kroglic bo prišlo približno 16 do 18 zato jih bomo pekli v dveh delih. Shranimo jih na krožnik in pokrijemo s folijo (ali pokrovko).

Medtem naredimo paradižnikovo omako, ki jo pripravimo v posodi primerni za uporabo v pečici. Na olju ob neprestanem mešanju na hitro prepražimo sladkor, da dobi tako rahlo rjavo barvo ter hitro zalijemo s kozarcem vode. Ves čas mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Dodamo paradižnikovo mezgo ali pasiran paradižnik, baziliko ter lovorjev list.

Zavremo, solimo po potrebi in počasi spuščamo mesne kroglice v omako.

Ko so vsi čufti v omaki, naj bo omaka do vrha čuftov, da se bodo enakomerno skuhali. Ventilacijsko pečico segrejemo na 180 °C, postavimo lonec v pečico in pečemo (kuhamo) 30 minut.

Čufte v paradižnikovi omaki iz pečice najpogosteje postrežemo s pire krompirjem ali krompirjem v krhljih. Čufti pripravljeni na tak način so mehki, da se kar topijo v ustih.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor