Čemaževi knedli
Print Friendly, PDF & Email

Čemaž … jaz se mu kar ne morem upreti. Čemaž je zgodnje spomladanska rastlina z okusom po česnu. Pri medvedih je zelo priljubljen in ga z veseljem zobajo, da se okrepijo po dolgem zimskem spancu. Kot kaže je v meni malo medveda, ker ga tudi jaz z veseljem nabiram in še raje pojem. Ste strasten ljubitelj čemaža tudi vi ali še niste čisto prepričani? Poskusite okusne čemaževe knedle, ki vas bodo v vsakem primeru navdušili, da boste segli po še.

cemazevi-knedliČemaževi knedli – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • večja skleda
  • manjša skleda
  • kuhinjska tehtnica
  • kuhalnica
  • krožnik
  • ponev
  • jedilna žlica
  • lonec ali visoka kozica s pokrovko
  • penovka

Čemaževi knedli – sestavine:

(za 4 knedle)

  • 120 g starega kruha
  • 15  g čemaža
  • 1/2 manjše čebule
  • 2 jedilni žlici olja
  • 0,85 dl zelenjavne jušne osnove
  • 1 manjše jajce
  • ščep muškatnega oreščka
  • ščep soli
  • ščep popra

Čemaževi knedli – priprava:

Kruh narežemo na tanke rezine in damo v večjo skledo.

cemazevi-knedliČebulo olupimo, drobno nasekljamo in na vročem olju zlato rjavo prepražimo.

cemazevi-knedliPrilijemo zelenjavno jušno osnovo (ali vodo, ki smo ji dodali košček zelenjavne jušne kocke) in z vsem skupaj prelijemo čez narezan kruh.

cemazevi-knedliČemaž operemo, osušimo in narežemo na ozke trakove.

cemazevi-knedliV skledi zmešamo vse sestavine in maso dobro pregnetemo. Masa ne sme biti premehka, sicer nam bodo knedli med kuhanjem razpadli. Če se nam masa zdi premehka, dodamo še nekaj kruha. Maso pustimo počivati 10 minut.

cemazevi-knedliV loncu ali visoki kozici zavremo slano vodo. Vanjo med lahnim vretjem previdno polagamo knedle (pomagamo si s kuhalnico ali žlico) … cemazevi-knedli… in jih na zmernem ognju pokrite kuhamo 15 minut. S penovko jih poberemo iz kropa in postrežemo.

cemazevi-knedliUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor