Čemaževi knedli
Čemaž … jaz se mu kar ne morem upreti. Čemaž je zgodnje spomladanska rastlina z okusom po česnu. Pri medvedih je zelo priljubljen in ga z veseljem zobajo, da se okrepijo po dolgem zimskem spancu. Kot kaže je v meni malo medveda, ker ga tudi jaz z veseljem nabiram in še raje pojem. Ste strasten ljubitelj čemaža tudi vi ali še niste čisto prepričani? Poskusite okusne čemaževe knedle, ki vas bodo v vsakem primeru navdušili, da boste segli po še.
Čemaževi knedli – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- večja skleda
- manjša skleda
- kuhinjska tehtnica
- kuhalnica
- krožnik
- ponev
- jedilna žlica
- lonec ali visoka kozica s pokrovko
- penovka
Čemaževi knedli – sestavine:
(za 4 knedle)
- 120 g starega kruha
- 15 g čemaža
- 1/2 manjše čebule
- 2 jedilni žlici olja
- 0,85 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 manjše jajce
- ščep muškatnega oreščka
- ščep soli
- ščep popra
Čemaževi knedli – priprava:
Kruh narežemo na tanke rezine in damo v večjo skledo.
Čebulo olupimo, drobno nasekljamo in na vročem olju zlato rjavo prepražimo.
Prilijemo zelenjavno jušno osnovo (ali vodo, ki smo ji dodali košček zelenjavne jušne kocke) in z vsem skupaj prelijemo čez narezan kruh.
Čemaž operemo, osušimo in narežemo na ozke trakove.
V skledi zmešamo vse sestavine in maso dobro pregnetemo. Masa ne sme biti premehka, sicer nam bodo knedli med kuhanjem razpadli. Če se nam masa zdi premehka, dodamo še nekaj kruha. Maso pustimo počivati 10 minut.
V loncu ali visoki kozici zavremo slano vodo. Vanjo med lahnim vretjem previdno polagamo knedle (pomagamo si s kuhalnico ali žlico) …
… in jih na zmernem ognju pokrite kuhamo 15 minut. S penovko jih poberemo iz kropa in postrežemo.