Cvetača v pivskem testu
Print Friendly, PDF & Email

Cvetača se marsikomu zdi dolgočasna in brez okusa. Pogosto se res izgubi med drugo zelenjavo, a ni treba, da je tako. Dodati ji moramo le “srajčko” iz pivskega testa in postane lahko kraljica kosila, pri katerem bodo uživale tudi brbončice mesojedcev.

cvetaca v pivskem testu (6)

Pripomočki za cvetačo v pivskem testu:

  • nož
  • deska
  • skleda
  • vilica
  • posoda za kuhanje
  • posoda za cvrtje
  • penovka
  • krožnik
  • globok krožnik
  • kuhinjske brisačke

Sestavine za cvetačo v pivskem testu:

Za 2 osebi

  • polovica glave cvetače
  • 1 jajce
  • 2 ščepa soli
  • 1 žlica olja
  • 1 dl piva
  • 100 g moke (lahko uporabimo navadno belo in polnozrnato moko)
  • olje za cvrtje

Postopek za cvetačo v pivskem testu:

Cvetačo očistimo, operemo pod tekočo vodo in jo narežemo na cvetove.

cvetaca v pivskem testu (1)

V posodo, v kateri bomo cvetačo kuhali, nalijemo vodo, dodamo ščep soli in vse skupaj pristavimo na štedilnik. V krop vsujemo cvetačne cvetove. Kuhamo skoraj do mehkega. Z vilico preverimo, da se cvetača ne razkuha preveč. Ko je dovolj mehka, a še vedno čvrsta, jo s penovko poberemo iz vode. Prestavimo jo na krožnik in pustimo, da se skoraj povsem ohladi. Medtem pripravimo pivsko testo.

Za pivsko testo v globokem krožniku razžvrkljamo jajce. Solimo in dodamo žlico olja. Dolijemo še pivo in vse skupaj premešamo z vilico.

cvetaca v pivskem testu (2)

Postopno dodajamo moko in mešamo z vilicami. Nato zmes pustimo počivati približno 10 minut.

cvetaca v pivskem testu (3)

Ko je zmes pripravljena, kuhani cvetačni cvetovi pa ohlajeni, je čas, da jim naredimo “srajčko”. Na štedilnik pristavimo posodo za cvrtje, v katero nalijemo olje za cvrtje. Cvetove enega po enega potopimo v pivsko testo. Kapljico testa kapnemo v olje – če zacvrči, je pripravljeno za cvrtje. Z vilico cvetove previdno preložimo s krožnika polnega pivskega testa v posodo z vročim oljem.

cvetaca v pivskem testu (4)

Cvetove cvetače v pivskem testu cvremo približno 10 minut. Ko so zlatorjave barve, jih s penovko poberemo ven in jih zložimo na krožnik s kuhinjsko brisačko, ki popivna odvečno maščobo.

cvetaca v pivskem testu (5)

Cvetača v pivskem testu je odlična priloga ali glavna jed, ki nadomesti zrezke.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor