Tortilje – gratinirane v pečici
Print Friendly, PDF & Email

Že nadevane mehiške tortilje z mesno zelenjavnim nadevom in nato gratinirane v pečici. Vaši jedci bodo navdušeni, saj je največja prednost tortilj: hitra priprava in ustvarjalnost – pripravimo jih lahko za vse okuse.

Pripomočki za tortilje gratinirane v pečici:

  • pečica
  • papir za peko
  • zobotrebci

Sestavine za tortilje gratinirane v pečici:

Za 4 osebe:

  • 8 večjih tortilij ali 12 manjših
  • 400 g mletega mesa
  • 150 g sira (poljubnega. Jaz sem uporabila ribano mocarelo)
  • 150 g korenčka
  • 150 g paprike
  • 200 g kuhanega rdečega fižola
  • 200 g koruze
  • 1 čebula (100 g)
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlička bazilike
  • poper
  • sol ali domača vegeta
  • 1 žlica olivnega olja

Omaka:

  • 200 ml kiske smetane
  • 100 ml paradižnikove mezge ali svežega paradižnika
  • 1 jajce
  • sol
  • čili (opcijsko)

Postopek za tortilje gratinirane v pečici:

Najdlje pri celi pripravi se praži meso, zato najprej na žlici olja prepražimo mleto meso. Ko tekočina iz mesa povre, ga še za minuto malo zapečemo, ob stalnem mešanju. Meso shranimo na krožnik in sedaj v tej ponvi zelo na hitro popečemo zelenjavo, ki smo jo prej narezali na poljubne oblike in velikosti. Jaz vse narežem na tanke trakce: čebulo, papriko in korenček.

Zelenjavo popečemo res zelo na hitro: največ 2 minuti, da jo samo rahlo zmehčamo in nikakor ne razkuhamo. Ko imamo meso popraženo in zelenjavo rahlo popečeno, vzamemo koruzo in rdeč fižol. Oboje pridevamo k zelenjavi in premešamo.

Sedaj potrebujemo le še preliv, ki ga naredimo iz paradižnikove mezge ali na drobno narezanega svežega paradižnika, kisle smetane, jajca ter soli.

Vse sestavine za preliv dobro premešamo. Nato lahko začnemo s polnjenjem tortilj. Tortiljo napolnimo po sredini najprej z zelenjavo, nato dodamo mleto meso ter čez vse prelijemo žlico ali dve preliva.

Ko je tortilja napolnjena, najprej prepognjemo njen spodnji del navzgor, nato še oba stranska dela navznoter.

Sedaj uporabimo dva zobotrebca. Enega zapičimo skozi tortiljo čisto na vrhu, kjer se stikata oba stranska dela. Drugega zapičimo v spodnjem delu, kjer se stikajo vsi trije deli tortilje. Tortilje sedaj polagamo v pekač, v katerem jih bomo gratinirali v pečici.

Ko so vse tortilje v pekaču, preko vseh posujemo riban sir in prelijemo ostanek preliva.

V naprej ogreti klasični pečici pečemo tortilje približno 20 minut na 180 °C. Še vroče postrežemo z rižem ali zgolj z veliko porcijo sezonske solate.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor