Vinegret – solata s peso
Print Friendly, PDF & Email

Vinegret mi je predstavila prijateljica Rusinja in takoj sem se navdušila nad to solato. Podobna je francoski solati, le da ima rdečo peso in nima majoneze. Tako je veliko bolj zdrava in je odlični način za porabo rdeč pese. Vsi, ki vam primanjkuje železa ali pa imate rdečo peso in ne veste več, kaj bi z njo, poizkusite to solato. Mene je takoj prepričala in sedaj je pogosto na jedilniku.

Nekateri zraven dodajajo tudi kislo zelje. Tako solate postane še bolj polna vitaminov in je primerna zlasti za zimske dni. V poletnih časih in sezoni sveže pese, pa kislo zelje kar izpustim.

Primerna je kot solata, ali kot samostojna jed za malico. Lahko jo pripravite tudi za bolj svečane dogodke, saj bo zaradi svoje žive barve popestrila mizo in vzbudila pozornost.

vinegret-solata s peso6

Pripomočki za vinegret – solato s peso

  • deska za rezanje
  • nož
  • posoda za solato
  • vilice za mešanje
  • lonec za kuhanje (če imamo sveže sestavine)
  • cedilo

Sestavine za vinegret – solato s peso

Za 2 osebi

  • rdeča pesa (3 velike)
  • korenje (3 večji)
  • krompir (2 velika)
  • čebula (1 manjša)
  • grah (za eno skodelico)
  • kisle kumarice (približno 6)
  • olje (olivno ali navadno)
  • sol

Opcijsko:

  • kis (ni potreben)
  • kislo zelje
Nasvet
Če nimamo vseh svežih sestavin, lahko uporabimo tudi zamrznjeno ali konzervirano mešanico, kot za francosko solato (krompir, korenje, grah).

Postopek priprave za vinegret – solato s peso

Če uporabljamo sveže sestavine, najprej posebej skuhamo (lahko tudi na sopari) krompir, korenje, grah in rdečo peso. Pazimo, da jih ne razkuhamo! Ko so sestavine kuhane, jih speremo z mrzlo vodo in počakamo, da se ohladijo. Peso in krompir olupimo.

Če uporabljamo zamrznjeno ali konzervirano mešanico za francosko solato jih pokuhamo, da se odtalijo ali spremo z vodo.

vinegret-solata s peso1

Krompir, korenje, rdečo peso in kisle kumarice narežemo na kocke. Čebulo sesekljamo.

vinegret-solata s peso3

Vse sestavine, razen rdeče pese stresemo v posodo. Dodamo olje in pomešamo. Po želji lahko dodamo tudi kis. Nekateri dodajajo tudi kislo zelje. Če niste pristaš kislega zelja, ga izpustite.

vinegret-solata s peso2

Na koncu dodamo še rdečo peso in pomešamo. Peso dodamo na koncu, da ne pobarva preveč ostalih sestavin. Tako ohranimo nekaj kontrasta. Poizkusimo, če želimo dodati še kaj olja, soli, kisa ali kislih kumaric.

vinegret-solata s peso4

Če bomo solato postregli kasneje, jo postavimo v hladilnik. Počaka tudi do naslednjega dne, lahko pa jo vzamete tudi s seboj za malico.

vinegret-solata s peso5

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor