Domači kosmiči za zajtrk
Print Friendly, PDF & Email

Za zajtrk pogosto izberemo razne kosmiče, ki jih zmešamo z mlekom ali jogurtom ter sadjem. Največkrat so to kupljeni kosmiči. Zakaj jih ne bi pripravili sami doma? Priprava je enostavna pa še iz kuhinje se bo širil čudovit vonj po začimbah in oreščkih.

domaci kosmici za zajtrk (8)

Pripomočki za domače kosmiče:

  • ponev ali posoda
  • skleda
  • kuhalnica
  • večja žlica
  • deska in nož ali sesekljalnik
  • čim večji pekač
  • steklen kozarec s patentom za shranjevanje

Sestavine za domače kosmiče:

  • 500 g oreščkov (lešniki, orehi, mandlji, brazilski oreščki …)
  • 200 g mletih lešnikov in mandljev (ali drugih oreščkov po izbiri)
  • 100 g sezamovih semen
  • 100 g mletih lanenih semen
  • 100 g sončničnih semen
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 3 žlice kokosovega sladkorja (uporabimo lahko tudi navadnega ali rjavega)
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlička kardamoma
  • 1 žlička vanilije v prahu
  • 1/2 žličke pimenta
  • 1/2 žličke naribanega muškatnega oreščka
  • 5 žlic javorjevega sirupa
  • 2 žlici medu (jaz sem uporabila akacijevega)
  • 4 žlice vode
  • po želji lahko dodamo še rozine ali drugo suho sadje, ko so kosmiči pečeni, pa jim lahko primešamo še koščke čokolade

Postopek za domače kosmiče:

Čez noč namočimo ovsene kosmiče. Splaknemo jih in jih damo v skledo ter dolijemo vodo. Ko se bomo lotili priprave domačih kosmičev za zajtrk, namočene ovsene kosmiče odcedimo in splaknemo.

domaci kosmici za zajtrk (3)

V veliki skledi bomo zmešali suhe sestavine. Oreščki bodo imeli izrazitejši okus, če jih prej suho popražimo, zato mlete lešnike in mandlje damo v suho ponev oz. posodo in jo pristavimo na štedilnik. Med praženjem jih večkrat premešajmo. Več o suhem praženju oreščkov si preberite tukaj.

Cele oreščke sesekljamo z nožem ali s pomočjo sesekljalnika. Nič hudega, če nekateri koščki ostanejo večji – meni je tako še ljubše. Tudi te suho popražimo, nato pa jih damo v večjo skledo.

domaci kosmici za zajtrk (1)

Dodamo še ostale suhe sestavine: že prej suho popražene mlete lešnike in mandlje, sezam, sončnična semena in mleto laneno seme. Premešamo in dodamo začimbe: cimet, vanilijo, piment, muškatni orešček in kardamom. Dodamo še kokosov sladkor.

domaci kosmici za zajtrk (2)

Dodamo odcejene in splaknjene ovsene kosmiče, ki smo jih čez noč namakali v vodi.

Posebej zmešamo tekoče sestavine: med, javorjev sirup in vodo. Dolijemo jih v skledo in vse sestavine dobro premešamo.

domaci kosmici za zajtrk (4)

Mešanico razporedimo na čim večji pekač, ki ga ni treba namastiti. Potisnemo ga v pečico, ogreto na 100 °C. Pečice ne zapremo povsem, ampak pustimo vratca priprta, da bo tekočina lahko izhlapevala.

domaci kosmici za zajtrk (5)

Po približno 20 minutah so domači kosmiči pečeni. Vmes je najbolje, da jih nekajkrat premešamo in vrnemo v priprto pečico. Domačih kosmičev iz navedenih sestavin bo najverjetneje preveč, da bi jih spekli naenkrat – jaz sem ji spekla v treh rundah.

Pustimo, da se ohladijo, nato pa jih zapremo v steklen kozarec s patentom.

Domači kosmiči so res odličen zajtrk, sploh če jih boste zmešali s sadjem in jogurtom. Vzamete jih lahko tudi s seboj za malico na poti. Zakaj jih ne bi ponudili na otroški zabavi namesto precej manj zdravega čipsa? 😉

domaci kosmici za zajtrk (10)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor