Pirina palačinka presenečenja
Print Friendly, PDF & Email

Pirina palačinka presenečenja je zame en sladek greh, ki si ga občasno dovolim privoščiti. Puhasta tekstura palačinke, ki jo dopolni sredica, polnjena z Linolado. Je zame nekaj tako čudovitega, da se takoj počutim boljše volje takrat, ko mi pade sladkor in sem rahlo sitna.

Pirina palačinka presenečenja

Pirina palačinka presenečenja – pripomočki

  • ponev premera 26 cm
  • skodelica volumna 2 dl za merjenje moke
  • posoda za stepanje
  • stepalnik
  • čopič ali papirnata brisača za na mazanje ponve
  • nož
  • žlica
  • žlička
  • krožnik za palačinke
  • lopatka za obračanje palačink

Pirina palačinka presenečenja – sestavine

Za 6 palačink:

  • 2 polni skodelici pirine polnozrnate moke
  • 2 dl mleka
  • 1/2 zavoja pecilnega praška
  • 1 rezina masla debeline cca. 0.5 cm
  • 1 jajce
  • sol po okusu
  • olje za premaz ponve
  • Linolada kremni namaz

Pirina palačinka presenečenja – postopek

Najprej vse sestavine damo iz hladilnika in jih pustimo zunaj na zraku, da dosežejo sobno temperaturo, saj bo z njimi tako lažje delati.

Pripravimo si večjo posodo za stepanje in vanjo odmerimo moko, ubijemo eno jajce, dodamo sol in pecilni prašek. Odrežemo rezino masla in jo zmehčamo v 2 dl mleka. Mešanico mleka in masla vlijemo v posodo z moko ter vse skupaj stepemo v homogeno zmes.

Pirina palačinka presenečenja 1

Na štedilniku pripravimo ponev v katero smo kanili nekaj olja ter ga s čopičem ali servieto enakomerno razmažemo po površini.

Pirina palačinka presenečenja 2

Na ogreto ponev kanemo nekaj mase za palačinke cca. za dve žlici ter jo z lopatko ali žlico razmažemo v okroglo obliko. Počakamo toliko, da se spodnja stran palačinke rahlo zapeče preden na njo položimo eno žličko Linolade, ter jo zalijemo z eno žlico mase za palačinke.

Pirina palačinka presenečenja 3

Takoj, ko zalijemo palačinko z maso, jo nemudoma obrnemo, da se zapeče še iz druge strani.

WP_20160312_15_07_14_Rich

Tako pečene palačinke odlagamo na en krožnik in jih postrežemo še tople rahlo potresene s sladkornim prahom.

WP_20160312_15_31_43_Pro

Pomembno
Sestavine naj bodo pred pripravo na sobni temperaturi, saj bomo z njimi lažje delali, sploh z maslom. Kajti, če boste zagreli mleko in v njem raztopili maslo, ter nato vse skupaj zlili na moko boste dobili gumijasto zmes, katero boste zelo težko zlivali na ponev, prav tako pa struktura pečene palačinke ne bo rahla, ampak težka in zbita. Dobro je tudi vedeti, da Linolada ne bo tekla iz palačink, saj na višji temperaturi postane bolj trdna.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor