Lava jajce
Print Friendly, PDF & Email

Lava jajce je relativno enostavna jed, ki je hitro pripravljena. Pri celotni jedi je najbolje pomembno, da izberemo res velike šampinjone. Po mojih izkušnjah je najbolj primerna velikost šampinjona takšna, pri kateri je klobuk velik kot dlan. torej so to res veliki šampinjoni. Dobimo jih v vsaki bolje založeni trgovini, tako, da jih ne bo težko najti, kadar se boste lotili sledečega recepta.

Lava jajce – pripomočki

  • poljubno velik pekač
  • lesena kuhalnica
  • lopatka za pobiranje pečenih jajc
  • žlica
  • pečica
  • papirnate brisačke
  • podstavek za vroči pekač

Lava jajce – sestavine

Za 4 lava jajca:

  • 4 veliki šampinjoni
  • 4 jajca
  • sol po okusu
  • mast ali olje za pekač (priporočam svinjsko mast)

Lava jajce – postopek priprave

Najprej prižgemo pečico in jo nastavimo na 200 °C (klasična pečica), da se ogreje. Vzamemo šampinjone in jih dobro očistimo ter odstranimo peclje. V kolikor so gobe mokre, jih osušimo s papirnato brisačko, da se nam med pečenjem ne zlepijo na pekač. Izbrani pekač namastimo in nanj položimo šampinjone s trosi obrnjenimi navzgor. Preden vse skupaj potisnemo v pečico, še po okusu solimo gobice. Vse skupaj damo v ogreto pečico in pečemo približno 15 minut, oziroma tako dolgo, da postanejo klobuki rahlo rjavi. Med pečenjem bodo gobice izpustile vodo, zato se bo njihov volumen nekoliko zmanjšal.

Pečene klobuke previdno odstranimo iz pečice in pekač položimo na podstavek. Vzamemo jajca in jih ubijemo tako, da rumenjak pade v sredino pečenega klobuka gobe, beljak pa se naj rahlo razlije čez rob. Ko ubijemo vse štiri jajca pekač previdno primemo in ga damo nazaj v pečico ter ves čas pazimo, da ne stresemo kakšnega rumenjaka iz sredine klobuka. Vse skupaj pečemo tako dolgo, da se beljak strdi, rumenjak pa je še vedno mehak.

V kolikor niste ljubitelji tekočega rumenjaka, vam priporočam, da jajčka zapečete nekoliko bolje. Za tekoči rumenjak potrebujete nekje 2 minuti v pečici pri 200 °C, odvisno od velikosti jajca, za bolj pečeno jajce pa vam priporočam približno 5 minut peke na isti temperaturi.

Pečena jajca z lopatko previdno poberemo iz pekača in po okusu posolimo rumenjak.

Lava jajca postrežemo še topla, poleg se odlično prileze rezina dimljenega chedar sira, da z njim pomakamo rumenjak. V kolikor se prehranjujete z OH pa priporočam popečeno rezino kruha, ki je premazana z zeliščnim maslom.

Želim vam uspešno ustvarjanje in dober tek.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor