Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico
PrintFriendly and PDF

Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico je postopek shranjevanja češenj, pri katerem v kozarce naložimo češnje, jim dodamo sladkor po želji (shranek lahko pripravimo tudi brez dodanega sladkorja ali uporabimo nadomestke sladkorja), dobro zapremo in segrevamo do 100 °C v dovolj velikem loncu, v katerem je voda in v katerega naložimo kozarce s češnjevim kompotom. Med segrevanjem vode, se segreva tudi vsebina v kozarcu, voda v kozarcu se spreminja v paro in izpodriva zrak med kozarcem in pokrovčkom, ko se vsebina ohladi nastane brezzračni prostor med vsebino kozarca  in pokrovčkom, ker je zunaj zračni pritisk večji in pritiska pokrovček k kozarcu je vsebina hermetično zaprta.

Pripomočki za pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico:

  • košara za nabiranje češenj
  • skleda za pranje
  • cedilo za odcejanje
  • kozarce za vlaganje
  • pokrovčki za zapiranje
  • lonec za segrevanje s pokrovko
  • prtiček iz blaga
  • žlica
  • etiketa

Sestavine za pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico:

  • poljubna količina češenj (v kozarček češnje naložimo do vratu, lahko pa tudi manj, če želite več tekočine)
  • beli sladkor (na 1 l vode vzamemo 150 – 300 g sladkorja)
  • voda

Postopek za pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico:

Češnje pregledamo, da niso nagnite in poškodovane in jih dobro operemo. Kozarce predhodno dobro operemo, da so čisti, za pokrovčke priporočam, da vedno uporabimo nove, da dobro tesnijo. Tudi pokrovčke speremo pod tekočo vodo. Kozarcev in pokrovčkov predhodno ni potrebno segrevati, ker se segrejejo med postopkom pasterizacije v postopku, ko so češnje v kozarcu.

Češnjam odstranimo peclje, pešk ne odstranimo.  Tako pripravljene češnje nalagamo v kozarce, polnimo jih do zoženega dela kozarca in dodamo sladkor po želji, ali nadomestek sladkorja.

Kozarce zalijemo z vodo, ki je lahko topla ali pa hladna, do višine vratu kozarca jih dobro zapremo in pretresemo, da se sladkor stopi v vodi med češnjami. Obrnemo kozarce s češnjami glavo, na pokrovček, da preverimo ali pokrovčki tesnijo in ne puščajo.

Kozarce naložimo v lonec, na dno katerega smo položili prtiček iz blaga in zalijemo z vodo do višine 3/4 kozarca, vse skupaj segrevamo do 100 °C , približno 25 – 30 minut. Voda v loncu, v katerem so kozarci, mora začeti počasi vreti in naj v pokritem loncu vre 25 – 30 minut.Nato uganemo štedilnik. Kozarce po segrevanju pustimo v loncu, da se počasi ohlajajo, naslednji dan vzamemo ohlajene kozarce s češnjevim kompotom iz lonca, jih obrišemo in opremimo z etiketami, na katere napišemo ime in datum shranka ter tako pripravljen kompot shranimo v temnem, zračnem prostoru.

Naj bodo rdeče češnje shranjene za popestritev belih zimskih dni, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?