Marmelada iz grozdja in jabolk
Print Friendly, PDF & Email

Domače grozdje ima svojo posebno, odlično aromo, zato si le naredimo nekaj grozdne marmelade in jo shranimo za hladne zimske dni. Ker pa je grozdje brez pektina, ki nam zgosti marmelado, mu bomo tokrat dodali jabolka, ki se z okusom krasno povezujejo z grozdjem.

Pripomočki za marmelado iz grozdja in jabolk:

  • nož
  • deska za rezanje
  • žlička
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • posoda
  • kuhalna plošča
  • pečica
  • 6 kozarcev po 370 ml s pokrovčki

Sestavine za marmelado iz grozdja in jabolk:

Za 6 kozarcev po 370 ml:

  • 2 kg temnega grozdja (jurka)
  • 600 g jabolk
  • 200 g sladkorja
  • 10 g citronske kisline
  • 1 zavitek želirnega sredstva za vkuhavanje sadja (gelfix ali želin)
  • 1/2 žličke cimeta

Postopek za marmelado iz grozdja in jabolk:

Grozde na hitro operemo pod tekočo vodo in malo osušimo. Nato grozdne jagode natrgamo v posodo, v kateri bomo kuhali marmelado.

Jabolka olupimo, če imamo kupljena. Če so domača, netretirana z raznimi škropivi, jih narežemo z olupki vred, dodamo v posodo in sladkamo z 200 g sladkorja, dodamo citronsko kislino ter začnemo s kuhanjem.

Kuhamo 45 minut, da se jabolka popolnoma zmehčajo, iz grozdnih olupkov pa dobimo tisto lepo temno vijolično barvo. Nato vzamemo palični mešalnik in vse delno zmiksamo. Čisto zmiksati ne moremo, saj so v masi peške, katere bomo morali izločiti s pasiranjem.

Marmelado iz grozdja in jabolk lahko spasiramo kar skozi cedilo. Ostale nam bodo tako samo peške od grozdja in mogoče še malenkost kakšnega olupka.

Sedaj marmelado še enkrat segrejemo do vretja. Ko zavre dodamo zavitek želirnega sredstva za vkuhavanje sadja (gelfix ali želin) ter cimet. Ob stalnem mešanju kuhamo še 3 minute. Nato odstavimo in takoj vrelo nalijemo v sterilne kozarce (kozarce damo v pečico za 15 minut na 110 °C, pokrovčke pa obrišemo z alkoholom ali jih v vreli vodi prekuhamo).

Pokrovčke dobro pritrdimo in pustimo kozarce, da se čisto ohladiji. Sedaj je marmelada iz grozdja in jabolk pripravljena za ozimnico. Kozarce shranimo v temen in hladnejši prostor.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor