Klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

V sredini in na koncu poletne sezone nam dostikrat ostajajo viški te sezonske zelenjave. In iz nje lahko z le malo truda naredimo odlično klasično zelenjavno paradižnikovo omako, ki jo bomo zaflaširali in uporabili za ozimnico. Zelo uporabna je pri izdelavi raznovrstnih zelenjavnih polivk, minešter, enolončnic, mesnih omak, itd.

Klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico

Pripomočki za klasično zelenjavno paradižnikovo omako za ozimnico:

  • ribežen ali sekljalnik, rezalnik

Sestavine za klasično zelenjavno paradižnikovo omako za ozimnico:

Za 4 litre omake:

  • 3 kg paradižnika
  • 1 kg paprike
  • 500 g korenčka
  • 1 kg bučk
  • 200 g čebule
  • 5 strokov česna
  • 30 g soli (1,5 žlice)
  • 20 g sladkorja (1 žlica)
  • 2 žlici olja
Pomembno
Količino zelenjave lahko prilagajate popolnoma vašemu okusu oziroma temu, katero zelenjavo imate na voljo. Prav tako lahko odvzamete recimo bučke in dodate melancane ali kakšno podobno sestavino.

Postopek za klasično zelenjavno paradižnikovo omako za ozimnico:

Vso zelenjavo, ki jo bomo uporabili operemo, očistimo razne gnilobe ali ostalih nepravilnosti.

Klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico

Nadaljnji potek je odvisen od tega, kako – na kakšen način, bomo zelenjavo sesekljali na majhne dele. Lahko uporabimo vse od ribežna za korenček in bučke. V tem primeru bomo to zelenjavo pustili v prvotni obliki. Lahko pa uporabimo razne sekljalnike, rezalnike. V tem primeru zelenjavo narežemo na kose, ki so najbolj primerni za uporabo na tem strojčku.
Jaz uporabljam palični rezalnik, zato zelenjavo narežem na manjše koščke, da te koščke nato rezalnik kar najlažje naseklja.

Klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico

Ko imamo vso zelenjavo narezano na drobne koščke, začnemo s kuhanjem klasične zelenjavno paradižnikove omake za ozimnico.
Čebulo s česnom na hitro popražimo na olju. Nato dodamo nasekljan korenček in papriko. Pražimo ob stalnem mešanju približno 10 minut.

Klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico

Sedaj dodamo nasekljane bučke, celotno maso posolimo in pražimo še dodatnih 10 minut.

Klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico

Med tem časom paradižnik zmiksamo (jaz za to uporabim blender) in ga dodamo celotni masi.

Klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico

Dodamo sladkor, vse dobro premešamo in kuhamo približno 1 uro na manjši temperaturi, da se nam omaka ne smodi ali kipi.

Klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico

Točen čas kuhanja je težko določiti, saj določene vrste paradižnika vsebujejo več tekočine, kot druge. Zato je tukaj potrebna lastna presoja, kdaj je klasična zelenjavno paradižnikova omaka dovolj gosta.

Klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico

Kozarce, v katere bomo natočili omako, steriliziramo ali s prekuhavanjem v vreli vodi ali v pečici, kjer jih pustimo vsaj 10 minut na 110 °C.
Ko je omaka kuhana, jo takoj natočimo v še vroče kozarce in dobro zapremo s pokrovčki, ki smo jih za par minut prav tako prekuhali v vreli vodi.

Klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico

Tako pripravljena klasična zelenjavno paradižnikova omaka za ozimnico nam bo v temnem in hladnejšem prostoru obstala tudi do naslednje sezone zelenjave.

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor