Jabolčna marmelada z robidnicami
Jabolčna marmelada z robidnicami je zdrava in polna vitaminov, sladko kislega okusa ter zaradi robidnic tudi prijetne zapeljive barve. Okus marmelade bo odvisen tudi od zrelosti in vrste jabolk, zrelosti robidnic in dodanega sladkorja. Robidnice dajejo marmeladi tudi zapeljivo barvo za oči in je tako marmelada tudi prijetnega videza.
Jabolka vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, vitamine C, B6, K in A, imajo tudi minerale, mangan, kalij in železo, pa zelo malo kalorij, sladkorja in maščob.
Robidnice vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, med vitamini je prisotnega največ C vitamina, vsebujejo pa še A, B1, B2, in E, med minerali pa veliko železa, fosforja in magnezija.
Jabolčna marmelada z robidnicami – pripomočki
- merica za tekočino
- ročna pasirka
- palični mešalnik
- stekleni kozarčki s pokrovi
Jabolčna marmelada z robidnicami – sestavine
Za 14 kozarcev po 210 ml:
- 2000 g mešanih ne škropljenih jabolk
- 1000 g robidnic
- 50 g želirnega sredstva
- 500 ml vode
- 1000 g sladkorja
Jabolčna marmelada z robidnicami – postopek
Jabolka in robidnice najprej pregledamo, izločimo gnile sadeže, posebno pri robidnicah moramo biti pozorni tudi na razne žuželke, ki se rade skrivajo med robidnicami, sadje operemo in ga damo na cedilo, da voda odteče in se sadje delno osuši.
Oprana jabolka razrežemo, odstranimo semenski del in jih ne lupimo, saj se v olupkih nahaja največ vitaminov in mineralov. Robidnice ročno ali s pomočjo paličnega mešalnika spasiram oziroma pretlačimo.
Pretlačenim robidnicam s pomočjo ročne pasirke odstranimo semena, narezana jabolka pa kuhamo 10 – 15 minut, da se zmehčajo in jih nato s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gladko tekočo maso.
Sesekljanim jabolkom dodamo robidnice, ki smo jim odstranili semena, vse skupaj dobro premešamo, dodamo sladkor in želirno sredstvo in med občasnim mešanjem kuhamo še 5 – 8 minut.
Jabolčno marmelado med vrenjem polnimo do vrha v čiste kozarce in jih takoj zapremo s čistimi nepoškodovanimi pokrovčki. Napolnjene, zaprte kozarce za 2 – 3 minute obrnemo na pokrovček, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini shranka in jih shranimo v temen, neogrevan prostor. Tako kuhana in shranjena marmelada je uporabna najmanj 12 mesecev.
Kar poberem in naberem, pa ne morem takoj sveže pojesti, si pripravim shranek za čas, ko vrtove pobeli sneg. Lučka Glaser
Marmelada je dobrodošla za namaze in peko peciva
- Palačinke v kozarcu.
- Krofi iz pečice malo drugače.
- Babičina dobrota po moje.
- Buhteljni z marmelado.
- Polnjeni čajni obročki (čupavci).
- Piškoti vanilice.
- Linški piškoti brez jajc.
- Enostavna obrnjena slivova pita.
- Pustni krofi, ki vedno uspejo.