Čiščenje kozic
Print Friendly, PDF & Email

Čiščenje kozic je svojevrstna umetnost, ki zahteva veliko potrpežljivost, saj za to opravilo potrebujemo veliko časa. Tukaj se sedaj sprašujete, zakaj bi čistili kozice? Odgovor je preprost, zaradi boljšega okusa. Tudi, če že dobimo repke kozic brez “lupine”, pogosto pozabimo očisti drobovje oziroma tisto majhno črno črtico, ki nam kasneje v jedi tako “krasno” zagreni brbončice v ustih.

Postopek je kar seda enostaven, ker tudi sama nimam časa na pretek, pa si skupaj poglejmo navodila kako lažje očistiti te morske krasote.

Čiščenje kozic – pripomočki

  • navadno cedilo
  • lonec volumna 2l
  • pokrovka za lonec
  • nož
  • krpa za brisanje rok
  • čajna žlička
  • dve čisti posodi za odlaganje kozic

Čiščenje kozic – sestavine

  • poljubna količina kozic (kolikor jih potrebujete za jed v pripravi, vedeti pa morate, da je 1/3 repka kozice lupina, če imate cele kozice pa je skoraj 2/3 teže lupina, trup in glava) svežih ali zamrznjenih
  • 1,5 l vode
  • 1 čajna žlička soli

Čiščenje kozic – postopek

V kolikor smo kupili zamrznjene neočiščene repke kozic, jih najprej odmrznemo. Lahko jih popolnoma odmrznemo, pri čemer bomo težje delali, saj bo meso kozic postalo ” zdrizasto. Zato vam svetujem, da jih odmrznete samo na pol, to pomeni, da so tik pod lupino odmrznjene, notranjost pa je še vedno nekoliko zamrznjena.

Za  sveže” in napol zamrznjene kozice uporabljam enak postopek, ki je sledeč. Z eno roko primemo širši del repka kozice, z drugo roko pa ga olupimo, kot bi lupili jajce. Z nežnim polkrožnim gibom odstranimo lupino in takšno kozico odložimo na čist krožnik. To ponavljamo dokler ne odstranimo lupino iz vseh repkov kozic.

Sedaj sledi tisti del čiščenja, ki od nas zahteva nekaj več časa. Repek kozice obrnemo tako, da je lepo vidna črna črta ali po domače “drobovina”, vzamemo nož in previdno ter ne preveč globoko zarežemo vzdolž črne črte in jo odstranimo. Pri tem moramo res pazit, da z nožem ne gremo pregloboko, saj lahko repek hitro prerežemo na pol.

Po potrebi repek z odstranjeno drobovino še poplaknemo v mrzli vodi in odložimo v drugo čisto posodo.

Ko nam uspe vse kozice očistiti, na štedilnik pristavimo lonec z vodo in jo zavremo ter dodamo sol.

V vrelo slano vodo dodamo kozice za največ 2 minuti ter jih nato hitro odcedimo.

Tako dobimo očiščene in pripravljene kozice za nadaljnjo obdelavo. Lahko jih spečemo, popečemo, dodamo k solati itd.

Želim vam uspešno ustvarjanje in dober tek.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor