Jagodni sok
Print Friendly, PDF & Email

Jagode so zelo priljubljeno sadje in skorajda ni vrtička, na katerem se ne bi bohotile te rdeče zapeljivke. Jagode lahko jemo sveže, v raznih sladicah ali pa jih shranimo za kasnejše uživanje. Iz njih lahko pripravimo marmelado, kompot ali sok. Priprava soka je zelo preprosta.

jagodni-sok

Jagodni sok – pripomočki:

  • nož
  • velika skleda
  • velik lonec
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • palični mešalnik
  • vedro
  • steklenice s pokrovi
  • zajemalka
  • lijak
  • odeja

Jagodni sok – sestavine:

Za cca. 15 litrov jagodnega soka

  • 4 kg jagod
  • 1200 g sladkorja
  • 50 g citronske kisline
  • 12 l vode

Jagodni sok – postopek:

Jagode očistimo in jim odstranimo zelene dele. V lonec natočimo liter vode in dodamo jagode. Posujemo jih s sladkorjem in segrevamo, da se sadje segreje in sladkor raztopi.

jagodni-sok

Jagode zmeljemo s paličnim mešalnikom do gladkega. Dodamo citronsko kislino in dobro premešamo.

jagodni-sok

Če imamo dovolj velik lonec, prilijemo še preostanek vode in segrevamo do vrenja. V kolikor nimamo tako velikega lonca, prelijemo jagodno maso v vedro z vodo, premešamo in odtočimo del nazaj v lonec.

jagodni-sok

Lonec s sokom pristavimo nazaj na štedilnik in segrevamo do vrenja. Vmes odstranjujemo pene.

jagodni-sok

Ko sok zavre, ga še vročega natočimo v čiste steklenice. Pomagamo si z zajemalko in lijakom ali pa kar z džezvo. Steklenice s sokom dobro zapremo in zavijemo v odejo. Pustimo, da se steklenice počasi ohlajajo. Če smo uporabili manjši lonec, postopek segrevanja ponavljamo, dokler ne skuhamo celotne količine soka.jagodni-sokBrbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.3]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor