Namaz iz leče in avokada
Hranilen, bogat namaz iz leče in avokada je narejen res enostavno in zelo hitro – za vse, ki iščejo zdrav in nasiten obrok.
Zato se ga lahko poslužimo večkrat za zajtrk, malico ali večerjo.
Leča je bogata z beljakovinami in vlakninami, avokado pa vsebuje zdrave maščobe in vitamine.
Takšna kombinacija zagotavlja rastlinske beljakovine, železo in folno kislino iz leče, zdrave maščobe, kalij in vitamin E iz avokada ter vlaknine iz obeh sestavin.
Pripomočki za namaz iz leče:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za namaz iz leče:
Za 2 osebi:
- 100 g kuhane leče (poljubne)
- 1 avokado
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 1 do 2 žlici olivnega olja
Postopek za namaz iz leče:
Za namaz iz leče in avokada si najprej pripravimo vse sestavine na sobno temperaturo. Avokado naj bo dobro zrel (rahlo mehak pod pritiskom prstov), saj bo le tako imel res tisti njegov odličen okus.
Lečo lahko uporabimo že kuhano iz pločevinke, še bolje pa je, če vsamemo suho lečo in jo sami skuhamo. V tem primeru jo skuhamo nekaj časa pred delanjem namaza, da bo ohlajena.
Olupimo česen ter vzamemo sol in poper.
Vse sestavine sedaj stresemo v blender / mešalnik in po želji dodamo žlico ali dve olivnega olja, da bo namaz bolj mazljiv in ga bomo lažje zmiksali.
Lečo lahko uporabimo katerekoli barve (zeleno, rjavo, rdečo). Jaz rada za ta namaz uporabim zeleno lečo, saj dobim potem res lepo, zelenkasto barvo namaza.
Miksamo dokler ne dobimo res gladke mase. Sedaj dodamo sol in poper po okusu ter še enkrat premešamo vse sestavine med seboj.
Naš namaz iz leče in avokada lahko postrežemo tako za zajtrk ali malico. Kot tudi za popoldanski obrok ali večerjo. Zraven se bo res prilegel kos dobrega kruha.
Dober tek 🙂