Kuhano maslo
Print Friendly, PDF & Email

Kuhano maslo je v slovenski kulinariki že zelo star recept. Poznale so ga že naše prapra babice, saj v času, ko še niso poznali hladilnikov in je bila hrana hitro pokvarjena, so pogosto prekuhavali maslo. Takšno maslo so kasenje uporabljalo kot kreme za roke in obraz v mrzlih zimskih dneh, iz njega so si dekleta naredile neke vrste balzam, gospodinje pa so z njim in iz njega pripravljale praznične pečene izdelke in cvrto hrano.

Mlada generacija je kar malo pozabila na ta recept in ga danes odkrivajo v obliki Ghee masla, kateri ima zelo zasoljeno ceno. Takšno maslo si lahko pripravimo sami doma, edina sestavina katero potrebujemo, je zares dobro maslo. Pri uporabi tega recepta sem uporabila bio neslano maslo, ki se je izkazalo za odlično sestavino.

kuhano-maslo4

Kuhano maslo – pripomočki

  • posoda za topljenje masla
  • nož
  • manjši lonec volumna vsaj 0,5 l
  • bombažna plenica za precejanja
  • gosto cedilo
  • kozarec s pokrovom za shranjevanje
  • kuhalnica

Kuhano maslo – sestavine

Za približno 400 ml

  • 2 zavoja masla po 250 g, najbolje je neslano bio maslo ali domače maslo

Kuhano maslo – postopek

Maslo narežemo na manjše kocke, saj se bo tako prej razpustilo in ga damo v lonec, kjer ga bomo kuhali. Lonec pristavimo na štedilnik in na zmernem ognju počasi razpuščamo maslo.

kuhano-maslo

Maslo na zmernem ognju segrevamo tako dolgo, da se začnejo tvoriti mehurčki in pene. Na tej stopnji ogenj zmanjšamo in pustimo, da se maslo počasi segreva. Na površini masla se bo ustvarila pena, katere ne posnamemo, ampak jo pustimo.

kuhano-maslo1

Čez nekaj časa se bo nastajanje pene umirilo in tekočina v loncu, bo postala bolj jasna. Maslo pustimo, da se še naprej kuha na zmanjšanem ognju, dokler tekočina ne postane popolnoma jasna v loncu. Na dnu posode bomo opazili usedline, ki se bodo počasi začele barvati rjavo. Vendar maslo še naprej kuhamo na zmanjšanem ognju, dokler usedline ne dobijo zelo temne barve.

Pripravimo lonec in nanj namestimo fino cedilo, katerega smo prekrili s plenico, v kolikor nimate plenice lahko uporabite tudi servieto iz blaga.

kuhano-maslo2

Maslo prelijemo čez cedilo, da odstranimo usedline, katere so se nabrale na dnu posode. Precejeno maslo moramo pri sobni temperaturi zraka hladiti v loncu vsaj 3 ure, preden ga pretočimo v posodo kjer bo shranjen. Ko maslo pretočimo v posodo kjer bo shranjen je najbolje, da ga čez noč pustite nekje na mizi, preden ga pospravite v hladilnik.

kuhano-maslo3

Dobili boste kuhano maslo izrazito rumene barve, ki je odvisna od tega, kako dolgo ste maslo kuhali. Če takšno maslo kuhate dalj časa dobite tudi rjavo maslo, ki je zelo polnega okusa.

kuhano-maslo5

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor