Čokoladni namaz

Domač čokoladni namaz je resnično prava hrana bogov. Potrebujemo samo dobro čokolado, nekaj smetane in že lahko čaramo svoj čokoladni namaz. Obožujem čokolado, sem pravi veliki čokoholik in moram napisati, da me kupljeni čokoladni namazi znova in znova razočarajo, premnogi vsebuje preveč sladkorja, v nekaterih so samo sledi čokolade itd. Zato sem temu v svojem gospodinjstvu naredila konec in delam svoj čokoladen namaz, katerega prilagajam letnim časom in svojemu razpoloženju.

cokoladni-namaz3

Čokoladni namaz – pripomočki

  • lonec za kuhanje volumna 1 l
  • nož
  • deska
  • slaščičarska lopatka ali kuhalnica
  • posoda za hranjenje namaza volumna vsaj 0,5 l

Čokoladni namaz – sestavine

  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 300 g čokolade izbranega okusa (osebno imam raje tiste, ki imajo vsaj 80 % kakava)
  • 1 zavoj trdilca za kreme (po izbiri) ali 150 g Mascarpone sira
Opomba avtorja
Če boste uporabili Mascarpone sir bo nastalo okoli 700 g čokoladnega namaza, sicer pa manj, okoli 500 g. 

Čokoladni namaz – postopek

Smetano odmerimo v lonec, katerega pristavimo na štedilnik. Lonec počasi segrevamo in neprestano mešamo, saj lahko v nasprotnem primeru smetana eksplodira.

Smetano segrevamo tako dolgo, da zavre, nato jo odstavimo s štedilnika in v njo stresemo čokolado, katero smo poprej z nožem narezali ali nalomili z rokami.

cokoladni-namaz

Vsebino lonca počasi mešamo, da se čokolada enakomerno topi v topli smetani. Ko se stopi vsa čokolada in dobimo enakomerno obarvano zmes v lonec dodamo ali en zavoj trdilca za kreme ali 150 g sira Mascarpone. Meni osebno je sir Mascarpone boljša izbira, saj dobimo dovolj gost namaz, ki se lepo maže na izbrano podlago.

Zmes mešamo tako dolgo, da se sir ali trdilec enakomerno porazdelita po stopljeni čokoladi.

cokoladni-namaz1

Zmes nato prelijemo v posodo, kjer bo shranjen namaz. V mojem primeru je to kozarec, lahko pa je tudi kakšna plastična posoda od skute, marmelade itd.

Tako pripravljen namaz lahko nato postrežemo ob palačinkah, kruhu itd. lahko pa ga preprosto zmažemo po žlici. V kolikor želite bolj hrustljavo različico, lahko v čokoladni namaz primešate oreščke po izbiri ali kokosove kosmiče.

cokoladni-namaz2

Če čokoladni namaz hranimo v hladilniku, bo zdržal do enega meseca.

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?