Češnjeva marmelada
Print Friendly, PDF & Email

Češnje so odlično sadje in prav je, da jih v sezoni na tak ali drugačen način shranimo kot ozimnico in se v zimskih dneh sladkamo z njimi. Češnjeva marmelada je zelo okusna in aromatična in se zelo poda na kosu kruha z maslom ali v slastnih palačinkah. Danes jo bomo pripravili v kar v pečici, kar nam bo kuhanje zelo poenostavilo, dobili pa bomo zelo okusno in slastno češnjevo marmelado.

cesnjeva-marmelada-4Češnjeva marmelada – pripomočki:

  • tehtnica
  • izkoščičevalec češenj
  • skleda
  • pekač 35 cm x 20 cm
  • kuhalnica
  • žlica
  • pasirka
  • stekleni kozarci

Češnjeva marmelada – sestavine:

Za približno 1300 ml marmelade

  • 2 kg razkoščičenih češenj
  • 600 g sladkorja (uporabimo lahko tudi želirni sladkor, v tem primeru dodatni želir ni potreben)
  • 1 vrečica želirja za marmelade
  • sok 1/2 limone
  • 3/4 čajne žličke ingverja v prahu
  • 1  žlička cimeta
  • 100 ml ruma

Češnjeva marmelada – postopek:

Izberemo čimbolj zrele in najlepše češnje. Če so natolčene ali rahlo nagnite, jih zavržemo, kajti da se nam marmelada ne bi pokvarila, je v veliki meri odvisno od kvalitete sadja. Češnje izkoščičimo.

cesnjeva-marmelada-5

Izkoščičene češnje predenemo v pekač in jih potrosimo s sladkorjem ter dodamo vse ostale sestavine vključno z želirjem po navodilu iz vrečice.

cesnjeva-marmelada-1

Sedaj bomo marmelado skuhali kar v pečici in se s tem izognili nenehnemu mešanju in strahu, da se nam prismodi. Marmelado kuhamo v pečici na 175 stopinj Celzija, na srednji rešetki pečice. Občasno – kar pomeni na 30 do 40 minut jo premešamo. Izberemo dovolj velik pekač in ga ne napolnimo do vrha. Kajti, ko se bodo češnje začele kuhati, bodo izpustile sok in če bi pekač bil preveč napolnjen, bi se lahko zgodilo, da bi se tekočina izlivala čez pekač. Ob kuhanju se bodo na vrhu pojavile pene, ki jih z žlico odstranimo. Ni bojazni, da bi se nam prismodila, zato se lahko zraven brez skrbi lotite drugih opravil.

cesnjeva-marmelada-2

Po približno dveh urah in pol kuhanja, s pasirko za pire krompir češnje pretlačimo. To bomo storili z lahkoto, kajti češnje bodo že zelo mehke. Kuhamo še kakšne pol ure oz. končamo, ko dobimo gosto, smolnato marmelado.

cesnjeva-marmelada-3

Še vročo marmelado napolnimo v kozarce. Kozarce tesno zapremo in pokrite z brisačo pustimo, da se ohladijo.

cesnjeva-marmelada-7

Nasvet
Na enak način lahko pripravimo marmelado tudi iz drugega sadja, npr. slive, marelice, breskve … 

Dober tek!

cesnjeva-marmelada-4

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor