Češnjeva marmelada brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Se želite posladkati z marmelado, pa ne smete ali ne želite uživati prevelikih količin sladkorja? Kljub temu, da se sladkorju izogibate, si lahko privoščite slastno češnjevo marmelado. Način, kako se izogniti sladkorju, najdete v spodnjem receptu za češnjevo marmelado brez sladkorja.

cesnjeva-marmelada-brez-sladkorjaČešnjeva marmelada brez sladkorja – pripomočki:

  • kuhinjske brisače
  • razkoščičevalec češenj (ali manjši nož)
  • skleda
  • kuhinjske brisače
  • kozica
  • kuhalnica
  • čajna žlička
  • 2 jedilni žlici
  • ribežen
  • mečkalec za krompir / palični mešalnik
  • pečica
  • kozarci za marmelado + pokrovi
  • zajemalka
  • brisača

Češnjeva marmelada brez sladkorja – sestavine:

(za približno 500 ml marmelade)

  • 1,1 kg češenj
  • 1 vrečka želina
  • 2 g stevie (približno pol čajne žličke) – 1 g stevie = 250 g sladkorja
  • 1/3 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/2 čajne žličke mletega ingverja
  • 4 jedilne žlice limoninega soka (sok 2 manjših limon)
  • naribana lupinica 1 bio (nešpricane) limone

Češnjeva marmelada brez sladkorja – priprava:

Češnje sperite in osušite s kuhinjskimi brisačami. Odstranite jim peclje in koščice. Če nimate na razpolago razkoščičevalnika, uporabite majhen nož. Prerežite češnjo napol, eno polovico zavrtite v levo, drugo pa v desno. Tako ena polovica češnje že brez koščice, iz druge pa jo enostavno izrežete z nožem. Jaz jih vedno razkoščičim z nožem, ter se tako izognem morebitnim drobcem koščice v marmeladi.

cesnjeva-marmelada-brez-sladkorjaOčiščene češnje prestavite v dovolj veliko kozico in posujte s stevio in želirnim sredstvom. Dobro premešajte s kuhalnico. Kozico postavite na štedilnik in na srednji temperaturi kuhajte, dokler se češnje ne razpustijo. Ves čas mešajte. Priporočam vam uporabo ravne kuhalnice.

Medtem postavite oprane in osušene kozarce in pokrove v pečico na 100 °C za 15 minut, da se sterilizirajo.

Češnje pretlačite z mečkalcem za krompir, če želite, da v marmeladi ostanejo večji koščki. Če želite bolj gladko marmelado, češnje na hitro spasirajte s paličnim mešalnikom.

cesnjeva-marmelada-brez-sladkorjaDodajte ingver, klinčke, limonin sok in limonino lupinico. Spasirane češnje zavrite. Vrejo naj 3-4 minute. Ves čas mešajte in z žlico pobirajte nastalo peno (povzroča kvarjenje marmelade).

cesnjeva-marmelada-brez-sladkorjaMarmelado z zajemalko natočite v kozarce čisto do vrha in zaprite. Kozarce z marmelado zavijte v brisačo, da se marmelada počasi ohlaja in strdi. Ohlajene kozarce označite z nalepkami, da boste vedeli, katera dobrota se skriva v kozarcu.

cesnjeva-marmelada-brez-sladkorja

Na hitro o začimbah
Zakaj v marmelado dodati začimbe in limono? Kljub temu, da v marmeladi ni sladkorja, imajo že same češnje zelo visok glikemični indeks. Ingver s svojim delovanjem uravnava prehiter dvig sladkorja v krvi. Klinčki delujejo antibakterijsko, antivirusno in dezinfekcijsko ter tako odganjajo stran nepridiprave, ki vam lahko pokvarijo marmelado. Da bi dosegli opisane učinke, vedno uporabljajte ekološko pridelane začimbe! Za citronsko kislino v limoni pa tako vsi vemo, da je odličen naravni konzervans.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor