Ajvar iz bučk
PrintFriendly and PDF

Kaj narediti iz velike količine bučk? Idealna rešitev je ajvar iz bučk. Prečesala sem vsemogoče spletne strani in prišla do ugotovitve, da recepta za ajvar iz bučk ni. Jah nič, bom pa ustvarila svoj recept. Prva težava, ki se je pojavila; kako prekriti rjavo-zeleno barvo končnega izdelka? Rešitev je bila na dlani, dodala bom nekaj pečene rdeče paprike. Druga težava, ki se je pojavila, kako poudariti, a istočasno zakriti okus bučke, da bo ajvar primeren tudi za tiste, ki ne marajo okusa bučk? Tudi tukaj je bila rešitev na dlani, dodala sem nekaj naribanega hrena in skrivno sestavino. Če želite izvedeti katera to je, Vas vabim, da preberete recept do konca.

Ajvar iz bučk7

Ajvar iz bučk – pripomočki

  • kuhinjska tehtnica
  • nož
  • deska
  • peki papir
  • pekač tisti, ki ste ga dobili ob pečici
  • skleda za pečeno papriko
  • lonec volumna 3 litre za kuhanje ajvarje
  • pokrovka za lonec
  • lesena kuhalnica
  • žlica
  • žlička
  • lonček volumna 1 dl
  • 2 kozarca volumna 1 l s pokrovčki za vlaganje
  • električni sekljalnik
  • kuhinjska krpa za brisanje mokre zelenjave

Ajvar iz bučk – sestavine

Za 2 litra ajvarja

  • 1 kg rdeče paprike Kurtovska kaplja
  • 3 kg bučk
  • 3 žlice sladkorja ali sladila Sukrin
  • 0,5 dl kisa za vlaganje
  • 2 dl vode
  • 4 žličke suhega mletega česna
  • 290 g naribanega hrena
  • 3 žličke dižon gorčice
  • 0,5 dl olivnega olja

Ajvar iz bučk – postopek

Rdečo papriko operemo, obrišemo, položimo na pekač in pečemo v pečici ogreti na 200 °C tako dolgo, da se njena koža speče ter dobi črne pike. Papriko vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi in jo nato olupimo, ji odstranimo semena ter narežemo na manjše kose, katere bo električni sekljalnik lahko zmlel v kašo.

Ajvar iz bučk

Bučke olupimo, odstranimo semena in jih narežemo na drobne kose ter položimo v pekač. Pekač damo v pečico ogreto na 200 °C in pečemo bučke vsaj 1 uro oz. dokler ne dobijo lepe zlate barve.

Ajvar iz bučk1

Pečene bučke postopoma predevamo v električni sekljalnik in jih zmeljemo v gosto kašo katero damo v lonec za kuhane ajvarja.

Ajvar iz bučk3

Zmletim bučkam dodamo zmleto pečeno papriko, dobro premešamo in dodamo sladkor, vodo in kis.

Ajvar iz bučk4

Vsebino dobro premešamo, dodamo še česen in počakamo, da vsebina na zmernem ognju zavre. Kjer se naj kuha 10 minut, da se vse sestavine povežejo med seboj. Po 10 minutah ogenj ugasnemo in dodamo nariban hren ter gorčico. Vse skupaj temeljito premešamo in dodamo olivno olje, ponovno dobro premešamo ter nadevamo v ogrete kozarce.

Ajvar iz bučk5

Kozarce za vlaganje temeljito operemo in osušimo ter jih damo v pečico ogreto na približno 80 °C, kjer jih pustimo najmanj 20 minut, da se temeljito pregrejejo preden v njih damo skuhan ajvar iz bučk. Nadevane kozarce dobro zapremo s pokrovčkom, katerega smo predhodno namočili v alkohol in s tem uničili bakterije. Zaprte kozarce polagamo na površino, obloženo s kartonom ter jih dobro zavijemo s čim bolj debelo odejo, da se lepo počasi ohlajajo.

Ajvar iz bučk7

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?