Svaljki iz skute

[Total: 0    Average: 0/5]

Svaljki iz skute nastanejo v moji kuhinji pogosto takrat, ko moram porabiti večjo količino skute. Odlično se podajo skupaj z golažem ali raguji, lahko se jih popraži na drobtinah ali pa prelije s čokoladnim prelivom. Kako jih boste pripravili je vaša izbira, če jih naredite malo več, pa kar brez skrbi, saj jih lahko že kuhane zamrznemo in po potrebi v vreli vodi odmrznemo in pripravimo.

svaljki-iz-skute3

Svaljki iz skute – pripomočki

  • žlica
  • večja posoda za mešanje mase
  • lonec volumna 2 l za kuhanje
  • zajemalka za pobiranje kuhanih svaljkov
  • posoda za hranjenje že kuhanih svaljkov

Svaljki iz skute – sestavine

Za 4 osebe

  • 0,5 kg skute
  • 3 jajca
  • 200 g pšeničnega zdroba
  • 1,5 l vode za kuhanje
  • 1 žlička soli

Svaljki iz skute – postopek

V posodo, kjer bomo mešali maso najprej odmerimo skuto in ji dodamo jajca ter vse skupaj dobro premešamo.

svaljki-iz-skute

V zmes stresemo pšenični zdrob in temeljito z žlico premešamo. Tako pripravljeno zmes pustimo počivati vsaj eno uro preden jo oblikujemo v svaljke.

Svaljki iz skute

Po dveh urah je zmes pripravljena za kuhanje, saj se je pšenični zdrob lepo napil, jajca pa so imela čas povezati sestavine. Zmes ne bo preveč kompaktna ampak precej mehka. Brez skrbi, zmes mora biti takšna, v nasprotnem primeru bodo kuhani svaljki trdi kot beton, po vrhu vsega pa bo pšenični zdrob prekril okus skute.

Na štedilnik pripravimo vodo, v katero dodamo sol in počakamo, da zavre. V vrelo vodo dodamo svaljke, ki jih sproti oblikujemo z rokami, katere si predhodno navlažimo z vodo. Enega za drugim polagamo v rahlo vrelo vodo, dokler dno posode ni pokrito s svaljki. Svaljki se naj v rahlo vreli vodi kuhajo tako dolgo dokler ne priplavajo na površino.

Svaljki iz skute

Svaljke, ki so splavali na površino vode z zajemalko poberemo iz vrele vode in jih damo v posodo. Svaljke kot takšne lahko ponudimo kot prilogo, ali pa jih popražimo na drobtinah.

Svaljki iz skute

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?