Pečen por z jajci
Por je v kulinariki zelo uporaben, saj ga lahko pripravimo na različne načine. Iz njega lahko skuhamo juhe in postrežemo ga lahko kot priloge ali kot glavne jedi (na primer: por iz voka). Odličen način, kako uporabiti por je tudi pečen por z jajci.
Pečen por z jajci – pripomočki:
- 2 čajni žlički
- deska za rezanje
- nož
- srednje velika skleda
- metlica za stepanje
- ribežen
- nožek
- vok
- kuhalnica
- večja skleda
- čopič za peko
- pekač (dimenzije 28 x 22 cm)
- pečica
Pečen por z jajci – sestavine:
(za 3 osebe)
2 čajni žlički repičnega olja
- 300 g pora
- sol
- poper
- 3 jajca
- 1 večji korenček
- 1/2 čajne žličke mlete sladke rdeče paprike
Pečen por z jajci – postopek
Por razpolovimo, operemo in narežemo na večje kose; jajca z metlico razžvrkljamo v srednje veliki skledi in jih solimo; korenček operemo, ga očistimo in naribamo.
Vok segrejemo in vanj damo eno čajno žličko olja. Na segreto maščobo damo narezan por in nariban korenček, solimo in popramo po okusu ter ju na hitro popražimo. Dolijemo 3 dl vode in vse skupaj kuhamo toliko časa, dokler voda ne izpari in se zelenjava zmehča.
Med kuhanjem por s korenčkom večkrat premešamo in po potrebi dosolimo. Pripravljeno zelenjavo damo v večjo skledo in jo čimbolj razporedimo po njej, da se le-ta čim hitreje ohladi.
Zelenjavo pustimo v skledi približno 10 minut, nato ji dodamo razžvrkljana jajca in mleto sladko rdečo papriko. Vse skupaj s kuhalnico zelo dobro premešamo.
Pekač namastimo s 1 čajno žličko repičnega olja. Pri tem si pomagamo s čopičem za peko. V pekač damo zmes jajc in zelenjave ter jo enakomerno razporedimo po pekaču.
Pekač damo v pečico in jo nastavimo na 180 stopinj Celzija. Por z jajci pečemo toliko časa, dokler jajca ne zakrknejo (približno 30 minut).
Pečen por z jajci lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo.
Naj vam tekne! 🙂