File rdeče postrvi

[Total: 1    Average: 5/5]

File rdeče postrvi je po okusu enak mesu klasične postrvi. Na trgovskih policah oz. bolje rečeno v trgovskih zamrzovalnikih najdemo veliko število različnih rib, ki prihajajo iz različnih ribolovnih con. Pogosto so na voljo osliči ali druge morske ribe vprašljivega porekla, takrat se za spremembo odločim za file “sveže” sladkovodne ribe. V kolikor nimam na voljo žara, si jo najraje pripravim v klasični ponvi, kožo fileja pa dodatno obogatim s sveže mletim poprom, kateri mora biti sestavljen iz belega, rdečega in črnega popra.

file-rdece-postrvi3

File rdeče postrvi – pripomočki

  • ponev premera 28 cm (navadna ponev z rahlo višjim robom)
  • deska
  • nož
  • pinceta
  • papirnata brisačka
  • lopatka za obračanje ribe

File rdeče postrvi – sestavine

Za 2 osebi

  • dva fileja rdeče postrvi
  • mešanica popra v mlinčku
  • pehtranova sol po okusu
  • 25 g kokosove masti

File rdeče postrvi – postopek

File rdeče postrvi je potrebno najprej temeljito očistit vseh koščic. Namreč, v velikih trgovskih verigah mesarji oz. oseba, ki pripravlja fileje pogosto le-te očistijo zelo površno. Vzamemo pinceto in in gremo s čistimi prsti po mesu ribe, da zatipamo koščice. Ko zatipamo koščice vzamemo pinceto, katero uporabljamo izključno v gospodinjstvu in z njo odstranimo vse koščice. Tako očiščen file obrnemo s kožo navzgor in s papirnato brisačko popivnamo odvečno vlago iz kože. Vzamemo mlinček s poprom in natremo kožo, popra naj bo približno toliko kot  je prikazano spodaj na drugi sliki.

file-rdece-postrvi

V ponvi raztopimo kokosovo maščobo in počakamo, da se segreje in postane vroča. Nato vanjo položimo file ribe s kožo navzdol ter jo pečemo tako dolgo, da meso na površini postane belo. Takrat ribo obrnemo in na vročem ognju na hitro popečemo še iz druge strani, kot bi pekli palačinke. Pečene ribe odstranimo iz ponve in jih damo na krožnik, kjer jih po okusu potresemo s pehtranovo soljo.

file-rdece-postrvi1

Ribo postrežemo kot samostojno jed ali pa zraven ponudimo naprimer krompirjevo solato.

File rdeče postrvi

Želim vam uspešno ustvarjanje in dober tek!

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?