Skutina sladica v kozarcu z malinovim pirejem
Skutina sladica v kozarcu z malinovim pirejem je lahka in osvežilna sladica. Vsebuje zelo malo dodanega sladkorja (pa tudi tega se lahko nadomesti z drugimi sladili) in je brez želatine. Odlična sladica za toplejše dni ali za takrat, ko se nam enostavno ne ljubi prižigati pečice.
Pripomočki – Skutina sladica v kozarcu z malinovim pirejem:
- kozarčki
- električni mešalnik
- kuhinjska tehtnica ali merilna posoda
- ožemalnik za limone
- dve kozici/posodi za topljenje čokolade
- posode za stepanje
- palični mešalnik
Sestavine – Skutina sladica v kozarcu z malinovim pirejem:
- 250 g pasirane skute
- 200 ml sladke smetane
- 3 vrstice bele čokolade (cca. 50 g)
- sok ¼ limone
- polna skodelica malin (cca. 200 g)
- 1 žlica sladkorja ali sladila po izbiri
- 1 žlička koruznega škroba (gustina)
- sveža meta in ostružki bele čokolade (za dekoracijo)
Možni nadomestki:
Uporabimo lahko nepasirano skuto, ki jo pred uporabo dobro zmiksamo.
Namesto bele čokolade lahko uporabimo sladkor ali sladilo po izbiri.
Maline lahko uporabimo sveže ali zamrznjene.
Postopek – Skutina sladica v kozarcu z malinovim pirejem:
Belo čokolado stopimo nad soparo ali v mikrovalovni pečici ter jo odstavimo, da se malo ohladi. V posodi stepemo sladko smetano. Po žlicah postopoma dodajamo skuto ter vmes počasi mešamo. Dodamo še limonin sok, še enkrat premešamo. V maso vlijemo stopljeno čokolado ter jo na hitro vmešamo z lopatko.
Pripravimo še malinov pire. Maline in sladkor na hitro pokuhamo na nizkem ognju, da se sladkor stopi (2 do 3 minute). Nato maline spasiramo s paličnim mešalnikom ter še malo pokuhamo skupaj s koruznim škrobom, da se malinov pire nekoliko zgosti (cca. 3 minute). V kozarčke nadevamo najprej skutino kremo, po vrhu pa sladico prelijemo še z ohlajenim malinovim pirejem. Okrasimo jo z ostružki bele čokolade in lističi sveže mete ali melise.
Skutina sladica v kozarcu z malinovim pirejem je nared. Prijetno sladkanje!