Sadna pita
Print Friendly, PDF & Email

Sadna pita je ena od najbolj prepoznavnih sladic, spodnji recept je za sadno pito iz jabolk, v kolikor vam le te ne teknejo preveč, lahko jabolka nadomestite s hruškami, kakijem, slivami ali drugim sadjem po vaši izbir.

sadna-pita6Sadna pita – pripomočki

  • večja posoda za gnetenje testa
  • posoda volumna 3 l za dušenje sadja
  • pokrovka za lonec
  • tehtnica
  • valjar
  • nož
  • deska
  • žlička
  • lesena kuhalnica
  • pekač velikosti 18 x 30 cm
  • posoda za olupljena jabolka/sadje
  • klasična pečica
  • prozorna folija

Sadna pita – sestavine

Za testo

  • 3 jajca velikosti M
  • 600 g gladke moke
  • moka za posip
  • 200 g masla
  • 100 g kisle smetane
  • 150 g sladkorja v prahu
  • pecilni prašek

Za nadev

  • 1 kg jabolk ali sadja po izbiri
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/3 žličke mletih klinčkov
  • 50 g vanilin sladkorja
  • 50 g masla

Sadna pita –  postopek

Najprej si pripravimo vse sestavine za testo, ki morajo biti ogrete na sobno temperaturo. Najbolje je če jih prejšnji večer damo iz hladilnika, da se počasi ogrejejo.

Vzamemo posodo v kateri bomo gnetli testo in vanjo odtehtamo 600 g gladke moke, ki jo pomešamo s pecilnim praškom, ubijemo 3 jajca in 200 g toplega masla na hitro premešamo ter dodamo še kislo smetano in sladkor. Testo pregnetemo na hitro, ravno tolika, da se drži skupaj in ga zavijemo v prozorno folijo ter položimo v hladilnik za 2 uri.

sadna-pita5

Po dveh urah vzamemo testo iz hladilnika in ga razvaljamo tako, da 2/3 testa pokrivata dno pekača in robove 1/3 pa nam bo služila za pokrov.

sadna-pita4

Jabolka olupimo, odstranimo pečke ter jih narežemo na poljubno velike koščke in damo v lonec kjer smo pripravili karamelo.

sadna-pita1

Karamelo pripravimo tako, da v večji posodi, kjer bomo dušili jabolka raztopimo maslo in sladkor. Vsebino segrevamo tako dolgo, da sladkor porumeni in dodamo jabolka.

sadna-pita

Jabolkom dodamo cimet in klinčke dobro premešamo in pokrijemo s pokrovko ter počakamo, da jabolka spustijo sok. Dušena jabolka stresemo v pekač katerega smo obložili s 2/3 testa.

sadna-pita2

Jabolka lepo poravnamo in nanje položimo preostanek testa, ki mora biti enake debeline kot je testo, ki pokriva dno in robove.

Testo z nožem na pikamo v poljuben vzorec in premažemo z vodo. Vse skupaj potisnemo v predhodno ogreto pečico na 170 °C (klasična pečica) in pečemo približno eno uro ali manj. Pita je pečena takrat, ko je površina testa enakomerno obarvana v zlato barvo.

sadna-pita3

Jabolčno pito postrežemo z žličko stepene smetane ali s kepico sladoleda.

sadna-pita6

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor