Maffin piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Mafin so ponavadi polni presenečenja in bogatih okusov prav takšen je tudi maffin piškoti. Pogosto se mi dogaja, da so mafini preveliki za hitro sladkanje, saj predstavljajo že kar obrok. Zato sem si zamislila mafin piškot, ki je po okusu enak kot mafin, a narezan kot naše domače tradicionalno pecivo domači prijatelj. Piškoti niso suhi, saj kisla smetana podaljša svežino okusa, med tem ko orehi in lešniki poskrbijo za polni okus.

maffin-piskoti5

Maffin piškoti – pripomočki

  • eno večjo posodo volumna 3 l za pripravo testa
  • eno manjšo posodo volumna vsaj 1,5 l ali več za beljake
  • žlica
  • tehtnica
  • električni mešalnik
  • pekač velikosti vsaj 18 x 30 cm
  • peki papir
  • nož
  • deska
  • navadna pečica

Maffin piškoti – sestavine

  • 250 g mletih orehov
  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 2 zavitka vanilin sladkor
  • 50 g lešnikov
  • 100 g bele čokolade
  • 150 g temne čokolade
  • dve žlici kisle smetane

Maffin piškoti – postopek

Vzamemo obe posodi in vanju vbijemo dve jajci ter ločimo rumenjake od beljakov. V večjo posoda denemo rumenjake, v manjšo beljake, ki jih stepemo v trdi sneg.

V posodo z rumenjaki dodamo sladkor in kremasto stepemo.

maffin-piskoti

Dodamo 250 g mletih orehov in ponovno dobro premešamo.

maffin-piskoti1

Dodamo še dve žlici kisle smetane in ponovno dobro premešamo. Vzamemo desko in nož ter najprej na manjše kose nasekljamo lešnike, ki jih dodamo testu.

maffin-piskoti2

Nato na deski na manjše koščke nasekljamo belo čokolado in temno čokolado, ter jo prav tako dodamo v testo in z žlico dobro premešamo na roke. Na koncu še na roke vmešamo sneg iz beljakov. Pomembno je da beljak vmešate zelo počasi.

Pekač obložimo s peki papirjem in naj predenemo testo, ki ga pogladimo in po vrhu potresemo z vaniljevim sladkorjem.

maffin-piskoti3

Pekač potisnemo v predhodno ogreto pečico na 180 °C (klasična pečica) in pečemo do 20 minut. Med pečenjem se bo bela čokolada raztopila, prilezla na površino in karamelizirala s sladkorjem. Testo je pečeno, ko površina postane zlato-rjava, takrat ga vzamemo iz pečice in takoj stresemo iz pekača ter še vročega narežemo na poljubno velike kose.

Pri rezanju vročega testa bodite previdni, saj ima površina testa zaradi karamele iz čokolade in sladkorja precej veišjo temperaturo in se lahko hitro opečete.

maffin-piskoti4

Počakamo, da se narezani piškoti ohladijo preden jih postrežemo.

maffin-piskoti5

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor