Krhki piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Ti krhki piškoti kljub vsej svoji preprostosti spadajo med ene izmed mojih najljubših piškotov. Hrustljavo krhki piškoti, ki se kar topijo v ustih. S prijetnim, nevsiljivim okusom po limoni in/ali pomaranči. Če nismo ljubitelji izrezovanja, jih enostavno oblikujemo v rogljičke. Mmmmmm … naj tudi iz vaše kuhinje zadiši po teh enostavnih, izjemno okusnih krhkih piškotih.

Pripomočki za krhke piškote

 • poljubni modelčki za izrezovanje piškotov
 • pekač in peki papir
 • mikser z gnetilkami (lahko zamesite tudi ročno)
 • pvc vrečka ali folija za živila

Sestavine za krhke piškote

Za cca. 2 velika pekača piškotov:

 •  250 g gladke bele moke
 • 100 g masla sobne temperature
 • 1 jajce
 • 1/2 zavojčka pecilnega praška (lahko tudi vinski kamen)
 • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
 • 75 g mletega sladkorja
 • na drobno naribana limonina lupinica polovice limone (lahko kombinirate tudi s pomarančo)

Po želji:

 • nekaj koščkov temne čokolade oz. količina po želji

Priprava krhkih piškotov

Vse sestavine odmerimo v posodo v kateri bomo zgnetli testo: 250 g gladke bele moke, 100 g zmehčanega masla, ki ga narežemo na manjše koščke, 1 jajce, 1/2 zavojčka pecilnega praška, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 75 g mletega sladkorja, na drobno naribana limonina lupinica polovice limone (pazite, da naribate samo rumeni del); sama sem limonino lupinico nadomestila s 3 kapljicami eteričnega olja limone in 2 kapljicama eteričnega olja pomaranče.

Pomembno
Če boste uporabljali eterično olje, bodite pazljivi, da boste uporabili takšnega, ki je primerno tudi za zaužitje. Sicer raje uporabite naribano limonino lupinico.

Krhki piškoti

Vse sestavine ročno ali pa s pomočjo kuhinjskega robota zgnetemo v gladko, na otip prijetno in voljno testo. Najprej bo nastala kaša, ki pa se bo kmalu začela spreminjati v lepo kepo testa, katero zavijemo v folijo za živila ali damo v pvc vrečko in maso za vsaj 1 uro postavimo v hladilnik. Še bolje je preko noči. Tudi če bo masa počakala v hladilniku dan ali dva ne bo nič narobe.

krhki piškoti

Pripravimo si pekač, 4 liste papirja za peko, valjar, po želji tudi distančnike ter izbrane modelčke za izrezovanje, pečico pa vklopimo na 170 °C (ventilacija).
Testo za krhke piškote vzamemo iz vrečke ter ga razdelimo na 2-3 dele in prvi del testa položimo na papir za peko, ga prekrijemo z drugim listom papirja za peko in ga razvaljamo na debelino 2-3 milimetre. Pri tem si lahko pomagate tudi z distančniki. Testo lahko razvaljate tudi tanjše ( v tem primeru prilagodite tudi čas peke).

Opomba avtorice

Zakaj valjati testo med dvema listoma papirja za peko?

Ker je tako vse skupaj zelo enostavno. Ne potrebujete nobene moke za valjanje in kasnejše oblikovanje testa nazaj v kepo, testo pa od samega začetka do konca obdrži povsem enako kvaliteto, saj vanj ne dodajamo dodatne moke.

krhki piškoti

Razvaljano testo izrežemo s poljubnimi modelčki za izrezovanje piškotov. Če ne marate izrezovanja, jih lahko oblikujete v kifeljčke. Izrezane piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Med posameznimi piškoti puščamo malenkost prostora, saj se bodo med peko malce razlezli (ne veliko).

Preostanek testa z rokami oblikujemo nazaj v kepo testa in ga ponovno razvaljamo na enak način in izrežemo. Postopek ponavljamo vse dokler nismo porabili vsega testa.

Piškote pečemo v že ogreti pečici pri 170 °C (ventilacija) 7-8 minut oziroma tako dolgo, da robovi postanejo rahlo rjavi. Čas peke tako prilagodite vaši pečici in seveda oblikovanim piškotom.

Pečene piškote nekaj minut pustimo na pekaču, da se malce ohladijo, nato pa jih s pomočjo lopatke prenesemo v skledo ali na servirni krožnik.
Če želite, jih lahko okrasite z malo stopljene čokolade, jaz sem stopila 2 koščka temne čokolade in jo s pomočjo dresirne vrečke nabrizgala na nekaj piškotov (cca. 1 pekač).

krhki piškoti

Tako, krhki piškoti so pripravljeni za sladkanje ob kavici ali na praznovanju, bodo pa tudi krasno darilo, ko se odločimo podariti domače dobrote.

krhki piškoti

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor