Enostaven puding šarkelj
Print Friendly, PDF & Email

Okusen, sočen in ne presladek (če imate radi bolj sladke sladice rajši dodajte kakšno žlico sladkorja več) puding šarkelj bo pripravljen, kot bi mignil iz sestavin, ki jih imamo običajno vedno na zalogi. Poleg tega je lahko vsakič malce drugačen, saj imamo pri izbiri pudinga, ki ga dodamo masi, proste roke in lahko izberemo vsakič drugega.
Sestavine enostavno odmerimo s pomočjo žlice, zato nam pri peki lahko pomagajo tudi najmlajši, moja petletna hči nadvse uživa, saj lahko sama odmeri sestavine in pripravi maso.

Enostaven puding šarkelj

Pripomočki za puding šarkelj

  • električni mikser
  • okrogel pekač za šarkelj premera 25-27 cm

Sestavine za puding šarkelj

  • 3 jajca (M)
  • 6 žlic sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo
  • 8 žlic olja
  • 10 žlic mleka
  • 10 žlic moke
  • 3/4 zavojčka pecilnega praška
  • 1 prašek za puding (okus po izbiri)
  • naribana limonina lupinica
  • malo masla za mazanje pekača

Priprava puding šarklja

V posodo, v kateri bomo pripravili maso ubijemo 3 jajca, dodamo 6 žlic sladkorja (kakšno več, če imate radi bolj sladke sladice) in vaniljev sladkor. Vse skupaj pri najvišji hitrosti stepamo 3-5 minut, da zmes naraste in postane svetlejša, rahla in puhasta.
Medtem vklopimo pečico, da se bo segrela na 170 °C (ventilacija) in si pripravimo in odmerimo ostale sestavine. Jaz si jih vnaprej odmerim v posodice, lahko pa jih sproti odmerjate in dodajate. Z maslom namažemo pekač.

Enostaven puding šarkelj

Malce zmanjšamo hitrost mešanja in mešanjem dodamo 8 žlic olja in 10 žlic mleka, nato pa še 10 žlic moke, kateri smo primešali 3/4 zavojčka pecilnega praška. In naribano limonino lupinico. To lahko zamenjamo tudi za pomarančno (prilagodite glede na izbiro okusa pudinga, ki ga boste uporabili).

Dobljena zmes je še vedno rahla in puhasta. Polovico te zmesi vlijemo v namaščen pekač za šarkelj.

Enostaven puding šarkelj

V preostalo polovico med mešanjem vsujemo in vmešamo še prašek za pripravo pudinga. V mojem primeru je to borovničev. Sedaj to maso vlijemo v pekač k prvi masi. Mešanje plasti med seboj ni potrebno, saj se bosta sami premešali v poljuben vzorec (večja kot bo barvna razlika med masama, bolj bo intenziven vzorec (npr. čokoladni puding bo oblikoval intenzivnejši vzorček)).

Enostaven puding šarkelj

Puding šarkelj pečemo 40 minut v vnaprej ogreti pečici na 170 °C (ventilacija). Pečenega pustimo 5-10 minut v pekaču, nato pa ga iz pekača stresemo na ohlajevalno rešetko in pustimo, da se ohladi. Po želji ga, hladnega, posujemo še s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

Enostaven puding šarkelj

Prijetno sladkanje želim!

Enostaven puding šarkelj

Ljubitelji šarkljev pa poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor