Donavski valovi
Donavski valovi so biskvitno pecivo z okusom vanilje in čokolade. Za svežino poskrbijo višnje, lahko tudi češnje, vendar se višnje veliko bolje podajo, ker imajo več kisline. Višnje se pogreznejo v čokoladni biskvit, katerega dvignejo in tako nastane videz valov Donave. Pecivo lahko pečemo skozi vse leto, ker uporabimo vložene višnje. Donavski valovi so najboljši, ko odležijo dan ali še bolje dva. V tem času se sestavine prepojijo in biskvit postane sočen.
Donavski valovi – pripomočki:
- pekač 28 x 20 cm
Donavski valovi – sestavine:
Testo:
- 3 jajca
- 170 g maslo sobne temperature
- 120 g sladkor
- 8 g vaniljevega sladkorja
- 270 g namenske moke za pecivo
- 10 g pecilni prašek
In še:
- 10 g nesladkanega kakava
- 1 do 2 žlici mleka
Nadev:
- cca. 300 g odcejenih vloženih višenj (ali češenj)
Krema:
- 650 ml mleka
- 2 vrečki vaniljevega pudinga v prahu
- 120 g sladkorja
- 180 g masla
Čokoladni preliv:
- 150 g temne čokolade
- 150 ml sladke smetane
Donavski valovi – postopek:
Sladkor, vaniljev sladkor in maslo zmiksamo v kremo. Maslo naj bo sobne temperature, se bo veliko lepše vmešalo.
Ko smo dobili kremo iz masla in sladkorja, primešamo cela jajca. Mešamo tako dolgo, da postane enotna, gladka krema.
Sedaj primešamo maslo. Mešamo tako dolgo, da se popolnoma umeša v kremo. Na koncu primešamo moko v katero smo dodali pecilni prašek. Sedaj dobimo testo, katero je bolj gosto, vendar še vedno mazljivo. Če se vam zgodi, da ne gre skupaj, pomeni da imate moko, ki bolj pije. V tem primeru dodajte malo mleka – po občutku.
Izberemo pekač – najboljši je takšen, kateremu se odstranijo stranice. Če nimamo takšnega, uporabimo kar pač imamo. Pekač lahko obložimo s peki papirjem ali ga premažemo z maslom. Sedaj odvzamemo 2/3 testa in ga enakomerno premažemo po pekaču.
V ostalo tretjino testa primešamo grenki kakav v prahu. Dodamo žlico ali dve mleka.
Sedaj čokoladni biskvit enakomerno premažemo čez bel biskvit. To delamo strpno, ker ne želimo, da se nam biskvita premešata.
Višnje odcedimo in jih razporedimo čez testo. Ko višnje ali češnje polagamo na biskvit, vsako posebej rahlo stisnemo v testo. Med peko se bo čokoladni biskvit malo dvignil nad višnje in tako bo nastal videz valov.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo klasične peke 25 do 30 minut.
Med tem se lotimo kreme. Pudinga skuhamo po navodilu iz vrečke, s to razliko da na dva pudinga uporabimo samo 650 ml mleka. Ko je puding kuhan, ga predenemo v skledo in ga prekrijemo s kuhinjsko pvc folijo. Tako se med ohlajanjem pudinga na vrhu ne bo naredila kožica.
Predlagam, da puding skuhate že par ur prej, da se ima čas ohladiti.
Ko je puding ohlajen, vanj stepemo maslo. Uporabimo maslo sobne temperature. Mešamo tako dolgo, da dobimo svilnato kremo.
Čez ohlajen biskvit premažemo kremo. Kremo čimbolj enakomerno razporedimo in se potrudimo za gladko in ravno zgornjo plast. Če zgornja plast ne bo ravna in gladka, bo čokoladni preliv stekel tja, kjer bo vdolbina.
Čokoladni preliv naredimo tako, da na nizki temperaturi rahlo segrejemo sladko smetano in dodamo nalomljeno čokolado. Pazimo, da ne zavre. Čokolado topimo na zelo nizki temperaturi. Če se nam zdi preliv pregost, dodamo še kakšno žlico smetane. Če je preredek, dodamo še kakšen košček čokolade.
Ker smo čokoladni preliv topili na zelo nizki temperaturi, ni vroč in ga lahko takoj enakomerno prelijemo čez kremo. Tako, pecivo je gotovo. Sedaj pride tisti najtežji del – sladico damo v hladilnik in čakamo. Priporočljivo je 24 ur.
Donavske valove režemo na rezine in ponudimo na krožniku.
Naj vam tekne!