Smetanova omaka
PrintFriendly and PDF

Smetanova omaka in špageti ali makaroni so prva misel, ko si zaželimo hitrega obroka. Pogosto pa se naše misli ustavijo pri pripravi smetanove omake. ”Kaj bi zraven za omako,” se sama pogosto sprašujem. V enem trenutku mi diši meso, potem nekaj dimljenega, vsebovati mora veliko sira in biti bogatega kremnega okusa. Tukaj je še pomemben čas priprave, saj mora zame biti omaka pripravljena enako hitro kot se kuhajo testenine, vendar kupljene omake ne štejejo.

Smetanova omaka – pripomočki

  • večja ponev
  • lesena kuhalnica
  • nož
  • deska
  • strgalo

Smetanova omaka – sestavine

Za dve osebi

  • 1 srednje velika čebula
  • 200 g Hamburške dimljene slanine v kosu
  • 100 g chedar sira
  • 2 dl sladke smetane
  • voda po potrebi
  • šopek svežega peteršilja ali ena čajna žlička suhega
  •  sol ni potrebna saj sta slanina in sir že dovolj slana

Smetanova omaka – postopek

Pa začnimo, slanino narežemo na srednje debele rezine, nato te rezine narežemo še na trakce. Najbolje je, da kupimo dimljeno slanino v kosu in jo nato narežemo na poljubno debele rezine.
Čebulo olupimo in jo ponovno narežemo na poljubno velikost. Lahko jo pustite v kolobarjih ali pa jo narežete na drobno.

Na štedilniku ogrejemo ponev in vanjo damo slanino, ki jo počasi spečemo, da izpusti maščobo. Šele, ko je slanina pečena, dodamo čebulo in jo popražimo.

Popraženi vsebini ponve dodamo sladko smetano, ki jo razredčimo s približno 1/2 dl vode. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo na zmernem ognju, da rahlo zavre.
Vzamemo strgalo in v rahlo vrelo vsebino ponve na drobno naribamo chedar sir. V kolikor se vam ne da strgati sira, ga narežete samo na bolj tanke lističe ter dodate v ponev.

Vse skupaj dobro premešajte na majhnem ognju, da se sir počasi raztopi in poveže omako.

Sir se je počasi stopil, zato lahko dodamo se peteršilj, ki bo izboljšal okus. Ogenj ugasnemo in omako dobro premešamo.

Medtem, ko smo pripravljali omako, smo skuhali tudi testenine, katere odcedimo in dodamo v ponev. Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.

Jed postrežemo še vročo, zraven lahko ponudimo tudi skledo zelene solate.

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 3.8]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?